Ο Πατριάρχης σε συνέδριο προς τιμήν του πολίτη γλωσσολόγου Χρήστου Κλαίρη

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Σε διεθνές Συνέδριο Γλωσσολογίας προς τιμήν του διαπρεπούς Γλωσσολόγου Χρήστου Κλαίρη παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε απο το τουρκικό Πανεπιστήμιο Galatasaray στις 23 και 24 Ιουλίου με θέμα «Περιορισμοί και ελευθερίες στις Γλώσσες και γενικότερα στη ζωή». Ο διακεκριμμένος Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας της Σορβόννης στο Πανεπιστήμιο ParisDescartes Χρήστος Κλαίρης είναι γέννημα θρέμμα της Ρωμηοσύνης της Πόλης και απόφοιτος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Στη στρογγυλή τράπεζα που ήταν αφιερωμένη στον Πολίτη Καθηγητή μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και των Επιστημών του Πανεπιστημίου Οσμάν Σενέμογλου, ο Άρχων Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο Καθηγητής Ηρακλής Μήλλας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο D.Costaouec, ενώ το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη ανέγνωσε ο Έλληνας διπλωμάτης Αθανάσιος Παρέσογλου. Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Κλαίρης με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη έχουν συγγράψει μαζί από κοινού τη Γραμματική της Νέας Ελληνικής.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ήθος, στην ευρυμάθεια και στην επιστημονική κατάρτιση του Καθηγητού Κλαίρη στοιχεία τα οποία είχαν διαφανεί απο τα μαθητικά του ακόμη χρόνια. Ο συμμαθητής του στην Μεγάλη Σχολή π. Δοσίθεος μεταξύ άλλων επεσήμανε το γεγονός πως και ο Καθηγητής Κλαίρης και άλλοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να ξενιτευθούν, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βίωνε η Ομογένεια τη δεκαετία του ΄60, με αποτέλεσμα να χάσει η Πόλη από το δυναμικό της, τέτοιες προσωπικότητες που τιμούν την καταγωγή τους και θα προσέφεραν πολλά στον τόπο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πλευρά του συνεχάρη τον Χρήστο Κλαίρη τονίζοντας πως αποτελεί καύχημα και καμάρι της Ρωμηοσύνης της Πόλης.

Στην τιμητική εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι Σταύρος Σκοπετέας, Ευαγγελία Αδάμου, Ελένη Σελλά σε συνεργασία με τις Μάρω Μαυροπούλου, Ρίκα Ρομποπούλου και Χριστίνα Σανλίογλου, Ελίνα Μαρμαρίδου, Σταύρος Κατσανέβας, Σταύρος Καμαρούδης και Δήμητρα Δελλή καθώς και άλλοι ξένοι επισήμονες.