ΦΑΝΑΡΙ: Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη την Κυριακή 19 Μαΐου 2025 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής πιστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο προσκυνήματος για την ιστορική επέτειο των 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας (325 μ.Χ.).
Επιμέλεια- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το προσκύνημα οργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής (archdiocese.goarch.org) και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η αποστολή θα διαρκέσει έως και τις 25 Μαΐου, περιλαμβάνοντας σειρά εκδηλώσεων, επισκέψεων και θρησκευτικών τελετών.
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Κεντρικό σημείο του προσκυνήματος αποτελεί η επίσκεψη στο Φανάρι, την καρδιά της Ορθοδοξίας, όπου οι προσκυνητές θα γίνουν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι παγκόσμιες προσπάθειες για χριστιανική ενότητα, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.
Σταθμοί πίστης και ιστορίας
Το προσκυνηματικό ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις σε μνημεία με τεράστια θρησκευτική και πολιτισμική βαρύτητα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, καθώς και η μετάβαση στην αρχαία Νίκαια (σημερινό Iznik), τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος — σημείο καμπής για την εδραίωση της ορθόδοξης πίστης και τη θεμελίωση των Συμβόλων της Πίστεως.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν στον τόπο όπου καταδικάστηκε η αίρεση του Αρείου και υιοθετήθηκε το Πιστεύω που έκτοτε συνοδεύει τη ζωή των Χριστιανών. Παράλληλα, θα επισκεφθούν και άλλους ναούς και μνημεία της Βασιλεύουσας, τιμώντας την πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας.
Συμβολισμός και προοπτική
Η επίσκεψη αυτή δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά επιβεβαιώνει την αδιάρρηκτη σχέση της Ομογένειας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης, ειδικά σε μια εποχή που καταγράφονται εντάσεις και προκλήσεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.
Το πρόγραμμα τελεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Θρησκευμάτων της Ελλάδας (culture.gov.gr), στο οποίο έχει γνωστοποιηθεί επισήμως το προσκύνημα, ενισχύοντας και τον εθνικό χαρακτήρα της αποστολής.
Το ταξίδι αυτό αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα μνήμης, ενότητας και πίστης, ενώ συνδέει τον απόδημο ελληνισμό με τις ρίζες του, επαναβεβαιώνοντας τη διαρκή πνευματική στήριξη της Εκκλησίας της Αμερικής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.