ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και διεθνή απήχηση πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στη Ρώμη το Σάββατο 18 Μαΐου 2025.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην κορυφαία αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία, παρέστησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι πλήθους Ορθοδόξων και άλλων χριστιανικών Εκκλησιών.
Ξεχώρισε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μετέβη στη Ρώμη από τις 17 έως τις 19 Μαΐου συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ, Ορθόδοξο Συμπρόεδρο του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και αποτέλεσε γεγονός με έντονο συμβολισμό για την ενότητα των χριστιανών, αλλά και για τη γεφύρωση των ιστορικών διαφορών. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, εκπρόσωποι των Παλαιφάτων Πατριαρχείων, όπως της Αλεξανδρείας και της Αντιοχείας, καθώς και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών από τη Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Γεωργία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουκρανία και αλλού.
Η κορύφωση της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη ήρθε με την ιδιαίτερης σημασίας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, την Κυριακή 19 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση του διαχριστιανικού διαλόγου, τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, καθώς και την προστασία της Δημιουργίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή της Εκκλησίας στη στήριξη των πληγέντων από πολέμους και καταστροφές.
Στο επίκεντρο τέθηκε επίσης η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία εντός του 2025, με στόχο την από κοινού τιμή της επετείου 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια. Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμιο εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και τελεί υπό την αιγίδα διεθνών φορέων, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η UNESCO.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη Βασιλική Santa Maria Maggiore, όπου κατέθεσε λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του αειμνήστου Πάπα Φραγκίσκου — σε μια συμβολική πράξη μνήμης και προσευχής, που αναδεικνύει τη συνέπεια του Πατριαρχείου στο μήνυμα καταλλαγής και πνευματικής συνάντησης.
Η Ρώμη αποτέλεσε για ακόμη μία φορά σκηνή βαθιάς θεολογικής και ιστορικής σημασίας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για σύμπλευση πίστης, σεβασμού και δράσης στον σύγχρονο κόσμο. Ο θεολογικός διάλογος, όπως τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί στρατηγικής σημασίας εργαλείο όχι μόνο για τις σχέσεις των Εκκλησιών αλλά και για τη διπλωματία πολιτισμού της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας διεθνώς.