Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ-Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

ΣΙΚΑΓΟ-Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Μαρτίου, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σικάγου κ. Ναθαναήλ. Στην είσοδο του ΙερούΚαθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας στο Σικάγο, ανέμενε ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, οι Αρχές του τόπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εκπρόσωποι των ομογενειακών σωματείων και συλλόγων, ο ευσεβής λαός και κυρίως πλήθος νέων, μαθητών από τα σχολεία των ορθοδόξων κοινοτήτων του Σικάγου για να υποδεχθούν το νέο ποιμενάρχη τους κ. Ναθαναήλ.

Ο νέος Μητροπολίτης εισήλθε στον Ιερό Ναό αφού έλαβε την ποιμαντορική ράβδο στα προπύλαια της Εκκλησίας από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και ανήλθε στον αρχιερατικό του Θρόνο, ενώ ο κλήρος και ο λαός μέσα σε κλίμα έντονου ενθουσιασμού και συγκινήσεως επαναλάμβαναν συνεχώς το «Άξιος».

Μετά το πέρας της τελετής της Ενθρονίσεως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα Καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου, απευθυνόμενο προς τον κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου, ενώ μετέφερε και τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κισούμου κ. Αθανάσιος, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο,μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου προς τον νέο Μητροπολίτη και ανέγνωσε Πατριαρχικό Γράμμα. Να σημειωθεί ότι παρόντες στην τελετή ενθρονίσεως ήταν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ντητρόιτ κ. Νικόλαος, Πιτσβούργου κ. Σάββας, ο εν Αμερικής Μητροπολίτης της Ρουμανικής Εκκλησίας κ. Νικόλαος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Πολιτειών Κεντρικής Αμερικής κ. Πέτρος και οι Θεοφιλ. ΕπίσκοποιΖήλων κ. Σεβαστιανός και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. Παρόντες επίσης ήταν ο Καρδινάλιος του Σικάγου κ. Blasé Cupich, εκπρόσωποι των Χριστιανικών Ομολογιών, ενώ απολύτως τιμητική ήταν και η παρουσία του Κυβερνήτου του Illinois κ. BruceRauner,ο οποίος κατά την ομιλία τουαναφέρθηκε στην θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δεν δίστασε να υπογραμμίσει την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ειδικώς του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ο νέος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ στον ενθρονιστήριο λόγο του, το κείμενο του οποίου ακολουθεί, τόνισε την ανάγκη της ενότητας εν Χριστώ, ζήτησε την μετοχή όλων στο έργο της Εκκλησίας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για το μυστήριο της προσωπικής σωτηρίας των ανθρώπων του ποιμνίου του. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν δύο αναφορές της ομιλίας του: η μία για τους νέους που την ίδια στιγμή διαδήλωναν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στο Σικάγο, διεκδικώντας ισότητα και ελευθερία και η άλλη στον λιγοστό Ρωμαίϊκο πληθυσμό της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι, όπως τόνισε, φυλάττουν τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας.