Έπειτα από την προ μηνός σχεδόν αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα» με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2025 και συγκεκριμένα, με τίτλο «Γιατί εκτός η Σχολή και ο απλός ομογενής;» από την επικείμενη Πατριαρχική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, …
που δημοσιεύθηκε σε αμφότερες τις εκδόσεις μας Ελληνική και Αγγλική και έτυχε ευρείας αναγνώσεως ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό, τώρα καταβάλλεται προσπάθεια «επανόρθωσης» από μέρους της Αρχιεπισκοπής. Ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μόνο στην αγγλική γλώσσα εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και να δουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκ του συστάδην και οι «μη προνομιούχοι» ομογενείς μας.
Υπενθυμίζεται ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι η παραλαβή του βραβείου Templeton και τα συν αυτώ ευεργετήματα. Θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα γίνουν και ιατρικές εξετάσεις -check up – στη Νέα Υόρκη.
Τονίζεται ότι την ευθύνη της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού της μέρους, ήτοι συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για την κάλυψη των εξόδων, διαχείρισής τους και τα συναφή, καθώς και όλες τις επί μέρους λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης, όλα τα έχει αναλάβει ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος. Ηδη άρχισαν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ήδη έχουν δώσει συνεισφορές το Τάγμα των Αρχόντων, η Ηγεσία των 100 και η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπής.
Όπως έχει ήδη σημειώσει ο «Ε.Κ.» κατά την Πατριαρχική επίσκεψη θα φωτογραφίζει ο επίσημος φωτογράφος του Τάγματος των Αρχόντων Τζον Μιντάλα, προκειμένου να είναι διαθέσιμες σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, καθότι υπάρχει απαγόρευση από την Αρχιεπισκοπή με απειλή νομικών επιπτώσεων σε όποιους κάνουν χρήση φωτογραφιών της χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Επικοινωνιών, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Σαφιολέας. Σημειώνεται ότι ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούστος είναι πνευματικός σύμβουλος και πατέρας του Τάγματος των Αρχόντων.
Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω άρθρο του «Ε.Κ.» της 11ης Ιουλίου 2025, ανάμεσα στα άλλα, αναγράφονταν και τα εξής: «Ούτε είδα μέχρι στιγμής κάποια πρόθεση να δοθεί η ευκαιρία στους απλούς ομογενείς μας στη Νέα Υόρκη έστω, αυτοί που είναι οι πραγματικοί άρχοντες οι οποίοι με τον οβολό της ευσέβειάς τους, με την εθελοντική τους εργασία και προσφορά ψήνονται πάνω από τις ψησταριές στα φεστιβάλ των κοινοτήτων ψήνοντας κατσικάκια, γουρουνάκια, σουβλάκια, γύρο για να εξοικονομήσουν χρήματα να συντηρήσουν τις κοινότητες και τα σχολεία, όσα απέμειναν. Να καταβάλλουν τους μισθούς των παπάδων τους και να δώσουν και το υποχρεωτικό ‘χαράτσι’ στην Αρχιεπισκοπή για τις ΄διακονίες’ ή ministries και φυσικά να πληρώσουν τους μισθούς, τις ασφάλειες και τα λοιπά ευεργετήματα των υπαλλήλων της κληρικών και λαϊκών και βέβαια την ακατάσχετη προπαγάνδα του δημοσιογραφικού ‘οργάνου’ του Ελπιδοφόρου. Μέσα στις ‘διακονίες’ συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά προς τη Μητέρα Εκκλησία διά τας πολυπληθείς ανάγκας της διά φιλανθρωπικούς και άλλους σκοπούς. Το έμπονο ερώτημα είναι μα καλά πώς υπάρχει χρόνος για όλα τα άλλα εκτός από λίγες ώρες για τη Σχολή για λόγους έστω συμβολικούς, αλλά και μία ανοικτή δεξίωση για την ‘μη προνομιούχο’ Ομογένεια;».
Κι έτσι την Τετάρτη 30 Ιουλίου η Αρχιεπισκοπή ανάρτησε το ακόλουθο ανακοινωθέν στην Αγγλική, το οποίο δημοσιεύουμε σε μετάφραση του «Ε.Κ.» για την πληρέστερη ενημέρωση της Ομογένειας:
«Αυτές είναι οι εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει την τιμή να ανακοινώσει την επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2025. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει δημόσιες εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Λονγκ Άιλαντ, Νέα Υόρκη, προσφέροντας την ευκαιρία στους πιστούς να λάβουν την ευλογία Του και να συμμετάσχουν σε λατρευτικές ακολουθίες.
Αυτή η Αποστολική Επίσκεψη αποτελεί άλλο ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιερή σχέση μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και των πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Παναγιώτατος, διεθνώς αναγνωρισμένος για την πνευματική του ηγεσία, τον διαθρησκειακό διάλογο και τη δέσμευσή του στην προστασία του περιβάλλοντος, θα έχει συναντήσεις με κληρικούς, νέους και λαϊκούς.
Οι δημόσιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις εξής:
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου: Επίσημη Αφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες – Joint Base Andrews
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου: Δοξολογία Υποδοχής – Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης, Falls Church, Βιρτζίνια · θα ακολουθήσει δεξίωση
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Δοξολογία – Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, Νέα Υόρκη
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Ακρόαση/Ευλογία με Ηγέτες Νέων Ενηλίκων – Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, Νέα Υόρκη
Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου: Περιβαλλοντικό Αφιέρωμα στον «Πράσινο Πατριάρχη» – Θαλάσσιος Σταθμός του Πανεπιστημίου Stony Brook, Πανεπιστημιούπολη Southampton, NY, Μέγας Εσπερινός – Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Southampton, NY
Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία – Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Southampton, NY · θα ακολουθήσει δεξίωση
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Δεξίωση προς τιμήν των Αρχόντων – Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, Νέα Υόρκη
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Ακρόαση για Κληρικούς και Πρεσβυτέρες – Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου: Πατριαρχική Δοξολογία και Δεξίωση – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Νέα Υόρκη
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου: Επίσημη Αναχώρηση – Αεροδρόμιο Teterboro, Νιου Τζέρσεϋ
Περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών, θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες».
Θεόδωρος Καλμούκος – Εθνικός Κήρυξ