AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ: Τον Αγιασμό του νέου Ναού του Οσίου Σωφρονίου του Αθωνίτου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, την Κυριακή 22 Ιουνίου 2025.
Μετά, ακολούθησε λαμπρό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα. Συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Πέτρος, και οι πατέρες της αδελφότητας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε από το ιερό βήμα, ο οποίος βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία για να παραστεί σε διάφορες υποχρεώσεις του σε πόλεις της χώρας.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ οι Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Διάκονος κ. Οικουμένιος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Αιδεσιμολ. Πρωθιερεύς κ. Αλέξανδρος Rentel, Επίκ. Καθηγητής Κανονικού Δικαίου, ο Εντιμολ. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α´ Πατριαρχικού Γραφείου, και ο Εντιμ. κ. Χρήστος Δαφνοπατίδης.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος μητροπολιτών, όπως:
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ
Ο Μητροπολίτης Κολωνίας Αθανάσιος
Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
Ο Μητροπολίτης Ιρλανδίας Ιάκωβος
Οι Επίσκοποι Μελιτηνής Μάξιμος, Ίλιον Ραφαήλ και Κλαυδιόπολης Ιάκωβος
Στην ακολουθία παρέστησαν κληρικοί και μοναχοί από το Άγιον Όρος, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας την πανορθόδοξη και διεθνή σημασία του γεγονότος.
Επίσης, παρευρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ιωάννης Τσαούσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. Γιούρι Στέρκ. Πλήθος Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν επίσης παρόντες.
Φωτογραφίες: Αλέξιος Γενναρής και Ιωάννης Μιντάλας