Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Νοεμβρίου του 2015, στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών η πανηγυρική τελετή απονομής του τίτλου του “Επίτιμου Διδάκτορα” στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πριν την τελετή, τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στην κύρια είσοδο ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας Νεόφυτος και ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (Βulgarska Akademija na Naukite = BAN) Στεφάν Βοντενιτσάρωφ.
Την ακαδημαϊκή εορτή στην επίσημη αίθουσα της BAN παρακολούθησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου oι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και τα άλλα μέλη της πατριαρχικής αποστολής.
Εκ μέρους της Ορθόδοξης Βουλγαρικής Εκκλησίας την τελετή παρακολούθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βιδινίου Δομετιανός, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία Ιωσήφ, Λοφτσού Γαβριήλ, Δοροστόλου Αμβρόσιος, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας Ιωάννης, Νευροκοπίου Σεραφείμ, Ρούσε Ναούμ, και πλήθος ακόμη επισκόπων, ιερέων, κληρικών, και λαϊκών.
Στην αίθουσα ήταν επίσης παρόντες ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, ο Εκπρόσωπος του Ρουμανικού Πατριαρχείου στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, ο βασιλιάς των Βουλγάρων Συμεών Β΄, η ηγεσία της Βουλγαρικής Ακαδημίας, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό της, πρέσβεις και διπλωμάτες, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βουλγαρίας R. Indzhova, βουλευτές, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφοι και άλλοι επισκέπτες.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ακαδημαϊκός Στεφάν Βοντενιτσάρωφ παρουσίασε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο αντιπρόεδρος της BAN ακαδημαϊκός Νταμιάν Νταμιάνωφ διάβασε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας για την απονομή στον πατριάρχη του τιμητικού τίτλου του «επίτιμου διδάκτορα».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για την υψηλή τιμή και εκφώνησε στην συνέχεια τη διάλεξή του με θέμα “Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική”.
Αναπτύσσοντας το θέμα του, τόνισε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να παρασυρθεί από την παθητικότητα και τη μοιρολατρία, παρακολουθώντας την αρνητική κληματική αλλαγή και τις αρνητικές επιπτώσεις της.
Ο καθένας θα πρέπει να δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, γιατί προφανώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν. Η φύση είναι ένα ανοικτό βιβλίο από το οποίο μπορούμε και πρέπει να διδαχθούμε, στη σιωπή και την ευγνωμοσύνη. Επειδή στη σιωπή ο άνθρωπος μπορεί καλύτερα να διακρίνει τον έναν Θεό – Δημιουργό των πάντων, και να ακούσει τη φωνή του Θεού, όπως ο Μωυσής στη φλεγόμενη βάτο.
Υπενθύμισε ότι από το 1989 το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην αρχή κάθε νέου εκκλησιαστικού έτους – 1 Σεπτεμβρίου – απευθύνει μία προσευχή στον Θεό για όλη την δημιουργία. Αυτό είναι σύμφωνο με την βιβλική αφήγηση της δημιουργίας του κόσμου στη Γένεση, όπου αναφέρεται ότι τα έργα των χειρών του Θεού είναι “λίαν καλά.”
Η λειτουργική και εορταστική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι γεμάτη με παραδείγματα ευλαβικής ευγνωμοσύνης, την οποία η ανθρωπότητα πρέπει να αισθάνεται απέναντι στον Δημιουργό, και για τη φροντίδα με την οποία θα πρέπει να αναφερόμαστε σε όλη την κτίση. Οι μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές, των Θεοφανείων, της Μεταμόρφωσης και της Ανάστασης, είναι διαποτισμένες από την αντίληψη ότι η ύλη δεν είναι αδιαπέραστη από τη δράση του πνεύματος – μάλλον εμπνέεται, αγιάζεται και μεταμορφώνεται μέσα από αυτό.
Για τον λόγο αυτόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε να περιορίσουμε την αλόγιστη και άπληστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, επειδή η οικολογική κρίση, η πείνα, η φτώχεια και η μετανάστευση προέρχονται πρώτα από όλα από την κρίση που υφίσταται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την στάση μας απέναντι σε αυτόν για να βρούμε μια πραγματική λύση στα σημερινά προβλήματα.
Μετά την διάλεξή του, τον Πατριάρχη αντιφώνησε η κ. Reneta Ivanova Indzhova, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Τιμή, συγχαίροντας τον για τη απονομή του τίτλου και εξαίροντας την προσφορά του στον αγώνα για την υπέρβαση της περιβαλλοντικής κρίσης, για το καλό όλης της ανθρωπότητας, σε ολόκληρο τον κόσμο.