Ο Oικ. Πατριάρχης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες» (ΦΩΤΟ)

Loading...


φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Η τελετή παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοινωνικά Δίκτυα και Μειονότητες» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Αυστριακό Προξενείο στο Νιχώρι.

Την τελετή που φιλοξένησε η Γενική Πρόξενος της Αυστρίας στην Πόλη κ. Christine Windl τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο εκπρόσωπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Aram Atesyan, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Σέκερης, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της Συροϊακωβίτικης κοινότητας κ. Sait Susin, η Μοναστική κοινότητα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μαζί με τον Διευθυντή της Σχολής Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρο, ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος καθώς και πλήθος κόσμου από την αρμενική και ελληνική κοινότητα Νιχωρίου, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών.

Την εκδήλωση προλόγισε η Γενική Πρόξενος της Αυστρίας μιλώντας με θερμά λόγια για τις δράσεις της μικρής ελληνικής κοινότητας Νεοχωρίου και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Λάκης Βίγκας, πρόεδρος της κοινότητας και υπεύθυνος του προγράμματος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Αυστριακό Προξενείο για τη φιλοξενία του υπογράμμισε τη συμβολική σημασία που κατέχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα κοινοτικά βακούφια γίνονται φορείς υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη σχέση τους με την κοινωνία των πολιτών. Μέχρι πολύ πρόσφατα, τόνισε ο Λ. Βίγκας, «τα κοινοτικά βακούφια που είναι οργανωμένα σε δομές του περασμένου αιώνα δεν είχαν λόγο στη δημόσια σφαίρα ωστόσο διατηρώντας στενούς δεσμούς με τα μέλη τους μπορούν λειτουργήσουν και ως φορείς της κοινωνίας των πολιτών και όχι μονάχα ως ενορίες» ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη του το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας που χρηματοδότησε το πρόγραμμα.

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή της ταινίας του προγράμματος που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Ντεμίρ όπου εμφανίζονται όλοι οι συντελεστές του έργου καθώς και μέλη των κοινοτήτων που συμμετείχαν σε αυτό.

Στη συνέχεια, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και συνεργάτες του προγράμματος παρουσίασαν σε ένα πάνελ υπό το συντονισμό της Μαρίνας Δρυμαλίτου επιμέρους δράσεις και αποτελέσματα του έργου.

Η Μαρίνα Δρυμαλίτου αναφέρθηκε στην σημασία της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του έργου για τις νομικές διατάξεις που ρυθμίζουν την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, η οποία αφορά όλους και όχι μόνο τις μειονότητες όπως υπογράμμισε. Ο Ali Karakas παρουσίασε κάποια από τα βασικά στοιχεία της έρευνας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη των μειονοτήτων, η Rita Ender μίλησε για μια από τις δράσεις του έργου η οποία συγκέντρωσε όλους τους θρησκευτικούς εκπροσώπους μειονοτήτων από την Τουρκία να μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα της χρήσης των σόσιαλ μίντια από τους ίδιους τους θρησκευτικούς θεσμούς, ο καθηγητής Ulas Karan περιέγραψε συνολικά τους σκοπούς του προγράμματος και τους λόγους για τους οποίους ήταν σημαντικό που υλοποιήθηκε στην Τουρκία ενώ τέλος η Reysi Kamhii μίλησε για την εμπειρία της από το δημιουργικό εργαστήρι για την εξοικείωση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πραγματοποίησε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του κ. Βίγκα ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους για το ενδιαφέρον και την παρουσία τους στην εκδήλωση.