Ο Οικ. Πατριάρχης σε εκδήλωση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία

Loading...


Tο εσπέρας της Τετάρτης, 11ης τ.μ., η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, παρηκολούθησε την εκδήλωσιν βιβλιοπαρουσιάσεως του συγγράμματος «Yok Hükmünde», αφορώντος εις τα δικαιώματα των εν Τουρκία μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων, εν τω «Μουσείω Πέραν» (Pera Müzesi).

Η παρουσίαση του βιβλίου “Yok Hükmünde” πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαίου 2016 στο Μουσείο του Πέρα από τις εκδόσεις Aras με την παρουσία του εμπνευστή του έργου και τέως εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων στην Τουρκία κ. Λάκη Βίγκα καθώς και άλλων ακόμα συντελεστών της έκδοσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο εκπρόσωπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Aram Ateşyan, ο Δήμαρχος του Σισλί κ. Hayri İnönü και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Σέκερης καθώς και πολλοί ακόμα επισκέπτες, δημοσιογράφοι, καθηγητές και μέλη των μειονοτήτων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο.

Το βιβλίο που συγκεντρώνει τις ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων του ακαδημαικού χώρου, νομικών και μελών των μειονοτήτων, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδρια που έλαβαν χώρα το διάστημα 2012-2014 στα πανεπιστήμια του Galatasaray, της Άγκυρας και του Bilgi, αναφέρεται στα ζητήματα της νομικής προσωπικότητας και εκπροσώπησης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία.

 

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων για τα έτη 2008-2014 κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να εμβαθύνουμε τη γνώση μας γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μειονότητες με την ελπίδα η επίλυσή τους να συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της χώρας συνολικά». Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της έκδοσης οι οποίοι συνεισέφεραν με το έργο τους στην καταγραφή αυτών των προβλημάτων με τα οποία ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εκπροσώπου.

Στη συνέχεια μίλησαν ο νυν εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων κ. Toros Alcan και η κ. Rita Ender, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή δύο γυναικών νομικών της Ester Zonana και της Luise Bakar, μέλη της Εβραϊκής και Αρμενικής κοινότητας αντίστοιχα, οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόρες με τη δράση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των βακουφίων μέσα από αμέτρητους δικαστικούς αγώνες.

Επίσης, μίλησε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Bilgi κ. Arus Yumul, και εκ μέρους των εκδόσεων Aras από το βήμα αποφώνηση έκανε ένας εκ των ιδρυτών του οίκου ο κ. Mıgırdiç Margosyan, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει θλίψη που υπάρχει ακόμα η ανάγκη να εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο στην Τουρκία αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τον αγώνα που δίνουν οι μειονότητες.

 

 

 

 Ετικέτες