Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπαρίσταται στους Κυπρίους

Αποστολή-Ρεπορτάζ: Στέλλα Μιχαήλ

Νοερώς κοντά στην Κύπρο που δοκιμάζεται, δηλώνει ότι είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, από την Κρήτη, εξέφρασε τη βαθειά συμπάθεια, του ιδίου και των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, προς την Κύπρο και το λαό της, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και την απώλεια της ζωής των δυο δασοπυροσβεστών.

Στη δήλωσή του προς το ΡΙΚ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζει φωτισμένο και πανάξιο άνθρωπο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και εξηγεί γιατί ο ίδιος έχει έναν επιπλέον ιδιαίτερο λόγο να χαρεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Παναγιωτάτου, στη Στέλλα Μιχαήλ, στο περιθώριο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που συνέρχεται στην Κρήτη:
«Από τη μεγαλόνησο Κρήτη θέλω να στείλω ένα θερμό χαιρετισμό και την πατριαρχική μου ευλογία εις τη μεγαλόνησο Κύπρο και τον λαό της. Πρόσφατα είχαμε στο Φαναρι, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ.Αναστασιάδη, με τον οποίον γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και έστειλα και διά της εξοχότητός του τους θερμούς χαιρετισμούς μου, προς τους συνεργάτες του, αλλά και ευρύτερα προς όλο τον προσφιλή κυπριακό λαό.

«Φωτισμένος και πανάξιος άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου»

Δίπλα μου βλέπετε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό σας. Με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον φωτισμένο και πανάξιο αυτό άνθρωπο, έχουμε φιλία και συνεργασία για τα εκκλησιαστικά ζητήματα, για την Ορθοδοξία ευρύτερα, εδώ και πολλά χρόνια. Συμμετείχαμε και οι δυο σε πολλές πανορθόδοξες συναντήσεις, αλλά και σε συνέδρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και η συνεργασία μας, ευρύτερα δε η συνεργασία των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, υπήρξε και είναι πάντοτε αρμονική και καρποφόρος.
Αυτές τις μέρες που συνεδριάζουμε εδώ ως Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη, πληροφορηθήκαμε τα πολύ δυσάρεστα νέα από την Κύπρο, εννοώ τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξέσπασαν και κατέστρεψαν πολλά στρέμματα και έγιναν αιτία να χάσουν τη ζωή τους και δυο πυροσβέστες, εξ όσων γνωρίζω. Εκφράζω τη βαθειά συμπάθεια και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και όλων των συνέδρων εδώ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και εμού προσωπικώς, ως προέδρου της Συνόδου και εύχομαι ο Αγιος Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, του και Ιδρυτού της Εκκλησίας Κύπρου, να προστατεύει τη μεγαλόνησο, το λαό της και όλα τα ιδρύματα και όλες τις φυσικές ομορφιές του νησιού από τέτοιες καταστρεπτικές πυρκαγιές και δοκιμασίες».

Με τη λύση του Κυπριακού, θα μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο ο Οικουμενικός

«Είμαστε νοερώς κοντά σας. Ευχόμεθα για την ταχεία, οριστική και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πράγμα διά το οποίο προσευχόμεθα πάντοτε. Δυστυχώς καθυστέρησε να έρθει αυτή η ποθητή λύσις, όμως, όπως πληροφορούμεθα τα πράγματα είναι τον τελευταίο καιρό σε καλό δρόμο. Αισιοδοξουμε και εμείς μαζί με εσάς και ευχόμεθα να συναντηθούμε μετά από αυτήν την ευκταίαν λύση, να συναντηθούμε λέγω, με τον Μακαριώτατο αδελφό, στην έδρα του, στη Μεγαλόνησο, πράγμα το οποίο θα μου δώσει μεγάλη χαρά. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η μόνη αυτοκέφαλος Εκκλησία, την οποία λόγω των γνωστών περιστάσεων δεν μπόρεσα να επισκεφθώ ακόμη, ενώ είχα τόσες αλλεπάλληλες προσκλήσεις και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και από αδελφούς ιεράρχες του νησιού και εύχομαι να δοθεί αυτή η ευκαιρία το ταχύτερο δυνατόν. Όχι τόσο γι’ αυτήν την επίσκεψή μου καθε αυτήν, αλλά για να απολαύσουμε και να χαρούμε όλοι μαζί τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο είχε δυστυχώς πολύ σοβαρές συνέπειες και σε εμάς την ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τη μητέρα Εκκλησία. Σας ευχαριστώ και εύλογώ τον κυπριακό λαό από καρδίας. Χρόνια Πολλά και περαστικά για τις πυρκαγιές».

«Σε καλό δρόμο η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος»

Ερ.: Ποιά είναι Παναγιώτατε η πρόοδος των εργασιών της Συνόδου;

Οικ.Πατρ.: Προχωρούμε κατά το πρόγραμμα που κατηρτίσθη τον Ιανουάριο στη Γενεύη. Το Σώμα του οποίου έχω τη μεγάλη τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως τη φανταστήκαμε, την προετοιμάσαμε και τώρα τη συγκαλούμε. Έχουμε αρμονική συνεργασία με τους αδελφούς Προκαθημένους, αλλά και με τους άλλους συνέδρους όλες αυτές τις ημέρες. Επιλαμβανόμεθα των κειμένων και των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως, του ενός θέματος μετά το άλλο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Υπολείπονται τρεις ημέρες ακόμη μέχρι και του Σαββάτου, και την Κυριακή, συν Θεώ, επί τη κατακλείδι των εργασιών μας, θα λειτουργήσουμε στον Αγιο Παύλο στα Χανιά. Θα ανταλλάξουμε για μιαν ακόμη φορά τον αδελφικό ασπασμό και θα επιστρέψουμε ο καθένας εις την Εκκλησία του, για να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτής της Συνόδου και να ενισχύσουμε τους χριστιανούς μας, τα λογικά ποίμνιά μας, με την ευλογία αυτού του ιερού Σώματος, το οποίο εκπροσωπεί την Ορθοδοξία».