Ο Μητροπολίτης Μπορισπολ ζητά από το Φανάρι να μην παρεμβαίνει στις εκκλησιαστικες υποθέσεις στην Ουκρανία

Loading...


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επικρίνει τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για παρεμβάσεις σε υποθέσεις που αφορούν στην εκκλησία στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ουκρανία και επικοινωνούσαν με τους εκπροσώπους των κρατικών αρχών και με τους εκπροσώπους των μη αναγνωρισμένων εκκλησιαστικών δομών, στην πραγματικότητα αγνοούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας,» δήλωσε ο μητροπολίτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC-που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας)  Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος σε συνέντευξη του την Πέμπτη σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η UOC είναι η κύρια ομολογία στην Ουκρανία. Όσο για τον αριθμό των κοινοτήτων, αυτή η εκκλησία είναι μια από τα πιο πολυάριθμες στον κόσμο.

«Έτσι, πιστεύουμε ότι η Εκκλησία μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά σε όλες τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για την υπέρβαση του σχίσματος της εκκλησίας στην Ουκρανία», τόνισε ο μητροπολίτης.

Επίσης αναφέρθηκε σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε από τους δύο αξιωματούχους από την Κωνσταντινούπολη, και  ένας από αυτούς υποστήριξε την ιδέα να δημιουργηθεί μια τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, επίσκοποι μιας τοπικής εκκλησίας (χαρακτηρίζει τοπική εκκλησία το Οικ. Πατριαρχείο) για να επισκεφθούν επίσημα την επικράτεια άλλης εκκλησίας μπορούν να το κάνουν μόνο όταν η επίσκεψη εγκριθεί από την ιεραρχία της εκκλησίας που βρίσκεται στο έδαφος της επίσκεψης. «Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν συντόνισαν την επίσκεψή τους με τους ηγέτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» είπε. 

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επίσκοποι τυ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έχουν επισκεφθεί την Ουκρανία, κατόπιν εντολής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά δεν ενημερώνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σχετικά με τις επισκέψεις,» είπε ο ιεράρχης.

Τόνισε επίσης ότι είναι αδύνατο να ξεπεραστεί το σχίσμα της εκκλησία αγνοώντας τη μόνη αναγνωρισμένη στην Ουκρανία Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η εμπειρία δείχνει ότι το άνοιγμα των παράλληλων δομών των διαφόρων τοπικών Εκκλησιών στην ίδια περιοχή απειλεί τόσο την εκκλησία όσο και την εσωτερική ειρήνη. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον οι ηγέτες του ουκρανικού κράτους και οι εκπρόσωποι των άλλων τοπικών Εκκλησιών θα εξετάσουν τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, «δήλωσε ο μητροπολίτης.Ετικέτες