Ο Ιερός Νιπτήρ στην Πάτμο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Με δυνατό κρύο και με ψιλόβροχο που συνεχώς φλέρταρε με την συνεφιά, πραγματοποιήθηκε και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο, την Ιερουσαλήμ του Αιγαίου.

Η Πάτμος ανήκει στους τόπους όπου τα ήθη και έθιμα δεν αναβιώνουν απλά, αλλά αποτελούν μια άρρηκτη συνέχεια «Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών και στο Μοναστήρι μας τελείται από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής, στο καθολικό ή την αυλή της.

Λίγο πριν το μεσημέρι στις 11, και αμέσως μετά την ακολουθία του Μαργαρίτη, δώδεκα ιερείς και μοναχοί εξήλθαν από την Ιερά Μονή και κατευθύνθηκαν στον τόπο όπου θα γινόταν η τελετή της αναπαράστασης των συγκλονιστικών στιγμών που προηγήθηκαν της σύλληψης του Κυρίου τη Μ. Πέμπτη, τον Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η τελετή του Ιερού Νιπτήρα φέτος έγινε στην πλατεία της Αγίας Λεσβιάς ή Πατριάρχου Θεοφίλου Παγκώστα όπως λέγεται, διότι εκεί εκφωνήθηκε ένας από τους πιο ιστορικούς λόγους κατά την Έναρξη της Επανάστασης του 21 και όχι στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου (Δημαρχίου).

Την αναπαράσταση παρακολούθησαν εκτός του κ. Δημάρχου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης, ο έπαρχος κ. Γιάννης Θεμέλαρος ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο πρώην υπουργός κ. Παυλίδης και πολύς κόσμος.

Να σημειώσουμε ότι λόγω του μικρού χώρου υπήρξε το αδιαχώρητο, ο κόσμος καθόταν ακόμα και στα σκαλοπάτια της εξέδρας θέλοντας να ακούσουν και να αποθανατήσουν με ότι κάμερα είχαν, τις σκηνές του ιερού Νιπτήρα.

0904patmos.jpg
0904patmos1.jpg
0904patmos2.jpg
0904patmos3.jpg


Ετικέτες