Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Νιχώρι του Βοσπόρου προεξάρχοντος του Σηλυβρίας Μάξιμου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το Νιχώρι του Βοσπόρου γιόρτασε πανηγυρικά χθες, 1η Φεβρουαρίου 2015, τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Εδώ και λίγα χρόνια, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητος Νεοχωρίου, Άρχοντος Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκη Βίγκα, αναβίωσε στο Νιχώρι ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος ήταν σε ισχύ όσο λειτουργούσαν τα Ρωμαίϊκα σχολεία στην ιστορική Κοινότητα.

Φέτος το πρόγραμμα του εορτασμού περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, συλλειτουργούντων: του ιερατικώς προϊσταμένου της Κοινότητος Αρχιμ. Αγαθαγγέλου και του Διακόνου της Σειράς Γρηγορίου.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε «Ιερόν Μνημόσυνον των αειμνήστων Ευεργετών και Εκπαιδευτικών της Κοινότητος Νεοχωρίου: Σαμουήλ του αοιδίμου Πατριάρχου, Στεφάνου, Κωνσταντίνου, Χρηστάκη, Αριστάρχου, Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρου των αειμνήστων Μεγάλων Ευεργετών, Δημητρίου, Γεωργίου, Αικατερίνης, Θεοδώρας, Αγλαίας, Ζωής, Ελένης, Μιλτιάδου, Θεοδώρου, Χαραλάμπους, Δημητρίου, Κασσάνδρας, Κλειούς, Αικατερίνης, Αρτεμισίας, και Χαρικλείας και πάντων των διατελεσάντων και εξ ημών μεταστάντων διδασκάλων και διδασκαλισσών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κοινότητος ταύτης.»

Τα κόλυβα προσέφεραν στον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο μικροί μαθητές και τα ευλόγησε, κατά την Πατριαρχική Τάξη.

Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, παρουσία όλου του εκκλησιάσματος, κατά την οποία τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη Σταύρος Γιωλτζόγλου.
Ακολούθησαν: Απαγγελία ποιημάτων και αναγνωσμάτων από παιδιά της Πολίτικης Ρωμιοσύνης και χαιρετισμοί του Προέδρου της Κοινότητας Λάκη Βίγκα, του ιερατικώς προϊσταμένου Αρχιμ. Αγαθαγγέλου Σίσκου και του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος διένειμε στα παιδιά βιβλία σχετικά με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.  

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες