Μπακογιάννη: «Θα συνεχίσω τον αγώνα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» (φωτο)

Loading...


Σήμερα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης πανηγυρίζει τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, του και Ανιδρυτού Ι. Μονής.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διετέλεσε και βοηθός Σχολάρχου αυτής, και είναι ο Πατριάρχης που προβάλλει σε διεθνές επίπεδο το αίτημα να επαναλειτουργήσει η Σχολή για να επανδρώνεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο με άξια στελέχη.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Φαίδων Μαλιγκούδης, ενώ προσήλθε με το σύζυγό της και η πρ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη.

Την κ. Μπακογιάννη και τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο υποδέχθηκε στη Μονή ο Καθηγούμενος, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.

Η πρώην υπουργός εξέφρασε την συγκίνησή της που βρίσκεται στην Χάλκη και τόνισε:

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, είναι διεθνές και οικουμενικό. Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την επαναλειτουργία της και θα δούμε τη σχολή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο γεμάτο νέους ιερείς, όπως ακριβώς το οραματίζεται ο Παναγιώτατος. Υπόσχομαι ότι από την νέα μου θέση, ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνεχίσω τον αγώνα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα θέσω το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, άμεσα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη είπε:

«Είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Ελλάδα που εργάστηκε ειλικρινώς και έμπρακτα για την προσέγγιση Ελλάδας –Τουρκίας και τα ζητήματα της ομογένειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επέτυχε πολλά, αλλά αν ήταν εξίσου μεγάλη και η θέληση της τουρκικής πλευράς, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε και άλλα. Με τη σοβαρότητα το κύρος και το σθένος της από το νέο υψηλό της αξίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού και την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, όπως μας υπεσχέθη. Κλείνω με την εγκάρδια ευχή σύντομα να συνεχίσει να διακονεί τον ελληνισμό από τας Βρυξέλλας».

Να σημειωθεί ότι η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε στη 17η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του ιδρύματος Στρατηγικών και κοινωνικών ερευνών Μαρμαρά και με αυτή την ευκαιρία συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Στην Ευρασιατική αυτή Σύνοδο μίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χθες 5 Φεβρουαρίου το μεσημέρι.

alt
alt
alt
alt
altΕτικέτες