Με ραβίνους,παλαιοκαθολικούς και Αγγλικανούς συναντήθηκε ο Πατριάρχης στην Ολλανδία-Φωτορεπορταζ

Loading...


Ως ηγγέλθη, το απόγευμα της Τετάρτης, 23ης Απριλίου, η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά της τιμίας Αυτού συνοδείας, αφίχθη εις το αεροδρόμιον Schiphol του Άμστερνταμ, γενόμενος μετά τιμών δεκτός εν τη αιθούση επισήμων του αεροδρομίου, εν τη οποία υπεδέχθησαν Αυτόν οι Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen και Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Haarlem κ. Dick Jan Schoon, Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου, ο Εξοχ. κ. Sadık Arslan, Πρέσβυς της Τουρκίας εν Χάγη, και η Εξοχ. κ. Θηρεσία Αγγελάτου, Πρέσβυς της Ελλάδος. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Haarlem καλωσώρισε τον Παναγιώτατον διά λίαν θερμών λόγων, του Πατριάρχου αντιφωνήσαντος καταλλήλως. 

 Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης μετά της συνοδείας Αυτού μετέβησαν εις την πόλιν της Ουτρέχτης και κατέλυσαν εν τω ξενοδοχείω Karel V.
Το εσπέρας της ιδίας, ο Εξοχ. κ. Πρέσβυς της Τουρκίας παρέθεσε, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της συνοδείας Αυτού, επίσημον δείπνον εν τη εν Χάγη Πρεσβευτική κατοικία, εις το οποίον παρεκάθησαν οι Σεβ. Αρχιεπίσκοποι κ. Joris Vercammen και κ. Πολύκαρπoς, των Συροιακωβιτών, ο Σοφιολ. Ραββίνος κ. Awraham Soetendrop, οι Εξοχ. κ.κ. Marco Hennis, Αυλάρχης των Ανακτόρων, και Πρέσβυς Jan-Paul Dirkse, μετά της συζύγου αυτού Εξοχ. κ. Δάφνης Bergsma, επί κεφαλής του Τμήματος Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, και ο Ελλογιμ. κ. Mustafa Ünver, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ισλαμικών Σπουδών. Κατά την διάρκειαν του δείπνου αντηλλάγησαν προπόσεις μεταξύ του Πατριάρχου και του Εξοχ. οικοδεσπότου.

Η συνέχεια της Πατριαρχικής επισκέψεως εις την Ολλανδίαν

Την Πέμπτην, 24ην Απριλίου, ο Πατριάρχης έσχε συνάντησιν μετά των εν Ολλανδία Σοφολ. Ραββίνων, υπό την ηγεσίαν του Σοφολ. κ. Raphael Evers, κατά την διάρκειαν της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων αφορώντων εις προβλήματα της συγχρόνου κοινωνίας, ως η θρησκευτική βία, αι προσπάθειαι υπέρ της ειρήνης, η ανεκτικότης και η σημασία της εκπαιδεύσεως των νέων, ενώ ο Παναγιώτατος ανεφέρθη εις τον διεξαγόμενον ακαδημαικόν διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ιουδαισμού.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης συνηντήθη μετά των εν Ολλανδία εκπροσώπων των Ανατολικών Εκκλησιών, των Παλαιοκαθολικών και των Αγγλικανών, τη συμμετοχή των συνοδών Αυτού, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Πολυκάρπου των Συροιακωβιτών, του Θεοφιλ. Επισκόπου κ. Αρσενίου της Κοπτικής Εκκλησίας και άλλων. Κατά την συνάντησιν ταύτην ωμίλησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen και ο Παναγιώτατος και διεξήχθη συζήτησις εν αδελφική ατμοσφαίρα επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και της Χριστιανικής μαρτυρίας εντός της σημερινής εκκοσμικευμένης κοινωνίας.
Το εσπέρας της ιδίας, ο Παναγιώτατος μετά της συνοδείας Αυτού παρέστη κατά τον τελεσθέντα εν τω εν Ουτρέχτη Καθεδρικώ ναώ του αγίου Gertrudis των Παλαιοκαθολικών εσπερινόν, καθ’ ον εκκλησιάσθησαν ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης, ο Εντιμ. Δήμαρχος της πόλεως κ. Jan Van Zanen και άλλοι επίσημοι.
Επηκολούθησε δείπνον εν αιθούση του ναού, μετά το τέλος του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωκε διάλεξιν εντός του ως άνω ναού επί του θέματος «Faith and Environment An inspirational perspective», την οποίαν παρηκολούθησαν ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, εκπρόσωποι των εν Ολλανδία Ορθοδόξων Εκκλησιών και διαφόρων χριστιανικών δογμάτων, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ελλογιμ. Καθηγηταί, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου, υπερπληρώσαντος τον Καθεδρικόν ναόν. Επίσης ωμίλησαν ο Αιδεσιμολ. κ. Mattijs Ploeger, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, ο Εντιμ. κ. Erik Kemink και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης κ. Joris Vercammen, οι οποίοι εσχολίασαν διά λίαν τιμητικών λόγων την ομιλίαν και τας διαχριστιανικάς, οικολογικάς και άλλας πρωτοβουλίας της Α.Θ.Παναγιότητος. Επηκολούθησε δεξίωσις.Ετικέτες