Ημερίδα προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου στο Κέϊμπριτζ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ημερίδα προς τιμήν του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου, στο Κέϊμπριτζ της Αγγλίας.
Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του μεγάλου σύγχρονου θεολόγου, διακεκριμένου ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το έργο του οποίου έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση. 

Ειδικότερα, αντικείμενο των ομιλιών αποτέλεσε η εσχατολογία—η οποία συνιστά κεντρικό άξονα του πρόσφατου έργου του Μητροπολίτου Περγάμου και κυρίως του νέου βιβλίου του Η Ανάμνησις του Μέλλοντος (Remembering the Future).

Μετά την τέλεση της πρωϊνής Θείας Λειτουργίας, τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η παρουσίαση του καθηγητού του Πανεπιστημίου Duquesne (Πιτσβούργου) π. Bogdan Bucur. Στην συνέχεια ομίλησαν ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (Ware), καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Λόρδος Rowan Williams. Τον τιμώμενο ομιλητή, Μητροπολίτη Περγάμου, παρουσίασε ο καθηγητής, αρχιμ. Παντελεήμων Μανουσάκης.

Εντύπωση προκάλεσε η συγκροτημένη ομιλία του Αρχιεπισκόπου Williams, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την οικουμενική εμβέλεια και σημασία της θεολογίας του Μητροπολίτου Περγάμου, υπογράμμισε δε πως τόσο η μελέτη της Αγίας Γραφής όσο και η μοναστική πολιτεία δεν μπορούν να ειδωθούν ορθά παρά μόνον ως γεγονότα Ευχαριστιακά και σε αυστηρή συνάρτηση με την τέλεση της Ευχαριστίας, ανοίγοντας έτσι την ζωή του Χριστιανού στην προοπτική των εσχάτων. 

Την ημερίδα έκλεισε η παρουσίαση του ίδιου του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη, στην οποία συνόψισε τις επιπτώσεις του εσχατολογικού οράματος της Εκκλησίας, και δη της Ευχαριστίας, σε διαφόρους τομείς της συστηματικής θεολογίας, όπως, για παράδειγμα, στην διδασκαλία περί κτίσεως και πτώσεως, στην Χριστολογία και στην Πνευματολογία, καθώς και στην εκκλησιολογία. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση επί των θεμάτων. Ετικέτες