Επί τάπητος οι μειονότητες στην Τουρκία στη συνάντηση Βαρθολομαιου- Ολλανδού βασιλιά (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen, είχε χθες, Παρασκευή 25 Απριλίου, συνάντηση με την Α. Μεγαλειότητα τον Βασιλιά της Ολλανδίας κ. Willem-Alexander στο σπίτι του Eikenhorst σε Wassenaar.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«…η Α.Θ.Παναγιότης, ο Πατριάρχης εγένετο δεκτός υπό της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως της Ολλανδίας Willem-Alexander εν τη κατοικία αυτού. Μεταξύ των δύο ανδρών διεξήχθη συζήτησις επί θεμάτων αφορώντων εις την θέσιν των Μειονοτήτων εν Τουρκία, την προοπτικήν οργανώσεως οικολογικού Συμποσίου εν Ολλανδία, τας κατά το παρελθόν επισκέψεις του Πατριάρχου εις την Χώραν και τας συναντήσεις Αυτού μετά της τότε Βασιλίσσης Βεατρίκης, ως και τας επισκέψεις του Βασιλέως εις Τουρκίαν και Ελλάδα.»

Στη Χάγη

Την πρωΐαν της Παρασκευής, 25ης Απριλίου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά της συνοδείας Αυτού, μετέβη εις Χάγην, ένθα έσχε συνάντησιν, διαρκείας μιάς περίπου ώρας, μετά του Εξοχ. κ. Frans Timmermans, Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, εντός λίαν εγκαρδίου κλίματος, ο δε κ. Υπουργός επέδειξε ζωηρόν ενδιαφέρον διά τον θεσμόν και την λειτουργίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης παρεκάλεσε τον Εξοχ. κ. Υπουργόν όπως μεταφέρη τας ευχάς Αυτού τε και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τον Εξοχ. κ. Πρωθυπουργόν της Χώρας και την Κυβέρνησίν του.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης συνηντήθη εντός του εν Χάγη Παλαιοκαθολικού Ναού του Αγίου Αυγουστίνου μετά των εκπροσώπων του εν Ολλανδία Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών. Κατά την συνάντησιν ταύτην ωμίλησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης κ. Joris Vercammen, η Ελλογ. κ. Katja Tolstaja, ο Ελλογιμ. Gijsbert van de Brink και η Α.Θειοτάτη Παναγιότης επί του κειμένου της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Π.Σ.Ε. με θέμα «The Church: Towards a Common Vision», το οποίον εκλήθησαν να σχολιάσουν και οι λοιποί εκπρόσωποι των Εκκλησιών. Συντονιστής της συζητήσεως ήτο ο Θεοφιλ. ΡΚαθολικός Επίσκοπος Rotterdam κ. Van Kende.  

Την μεσημβρίαν της ιδίας, η Εξοχωτάτη κ. Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, Πρέσβυς της Ελλάδος εν Ολλανδία, παρέθεσεν επίσημον γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της τιμίας Αυτού συνοδείας, εις το οποίον παρεκάθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. André Dupuis, Νούντσιος του Βατικανού, οι εν Χάγη Εξοχ. Πρέσβεις κ.κ. Sadık Arslan, της Τουρκίας, Timothy Broas, των Η.Π.Α., Haim Daim, του Ισραήλ, Πέτρος Vico, της Σερβίας, Κυριακός Κούρος, της Κύπρου, και Faher Farahat , της Αιγύπτου, και οι Εξοχ. κ. κ. Ahmet Üzüncü, Τούρκος Διπλωμάτης, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού διά την απαγόρευσιν των Χημικών Όπλων, και Sang-Hyun Song, Πρόεδρος του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, και άλλοι επίσημοι. Αντηλλάγησαν θερμαί προπόσεις μεταξύ του Πατριάρχου και της Εξοχ. κ. Αγγελάτου.

Το εσπέρας, εγένετο αδελφική συνάντησις του Πατριάρχου μετά των Παλαιοκαθολικών Επισκόπων Ολλανδίας και Ελβετίας εν αιθούση του εν Ουτρέχτη Καθεδρικού Ναού. Επηκολούθησεν εσπερινός εν τω Καθεδρικώ ναώ Ουτρέχτης και δείπνον, εις την διάρκειαν του οποίου αντηλλάγησαν προπόσεις και αναμνηστικά δώρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Vercammen και του τιμωμένου Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Τις προηγούμενες μέρες

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και η συνοδεία του, ευρίσκεται από την Τετάρτη 23 Απριλίου στην Ολλανδία προσκεκλημένος από την Παλαιοκαθολική Εκκλησία της Ενώσεως της Ουτρέχτης η οποία εορτάζει την χρονιά αυτήν τα 125 έτη από την ίδρυσή της.
Την Τετάρτη τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Haarlem κ. Dick Jan Schoon, Κληρικοί της Μητροπόλεως Βελγίου, η Εξοχ. κ. Τερέζα Αγγελάτου, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ολλανδία και ο Εξοχ. κ. Sadık Arslan, Πρέσβυς της Τουρκίας στην Χάγη.
Κατόπιν, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του πήγαν στην Ουτρέχτη όπου και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο.

Ήδη την ίδια ημέρα ο κ. Πρέσβυς της Τουρκίας παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχου επίσημο δείπνο στην κατοικία του Πρέσβεως στην Χάγη.
Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση με ομάδα Ραββίνων της Ολλανδίας με επικεφαλής τον Σοφολ. κ. Raphael Evers, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν σε σύγχρονα προβλήματα όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη, η ανάγκη σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων γενεών, καθώς και η ανάγκη να ζούν οι άνθρωποι αρμονικά μεταξύ τους και τα όποια προβλήματα να λύνονται με πολιτισμένο και ειρηνικό τρόπο. Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διάλογο ο οποίος εδώ και χρόνια διεξάγεται ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ανατολικών Εκκλησιών, των Παλαιοκαθολικών και των Αγγλικανών που ευρίσκονται στην Ολλανδία. Οι κύριοι ομιλητές σε αυτήν τη συνάντηση ήταν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen και ο ίδιος ο Παναγιώτατος. Στην συνάντηση αυτήν μεταξύ άλλων ήταν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Συροϊακωβιτών κ. Πολύκαρπος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Αρσένιος. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν σήμερα όλους τους Χριστιανούς ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να δίνεται η χριστιανική μαρτυρία πιο έντονα και αποτελεσματικά μέσα στην σύγχρονη εκκοσμικευμένη και πολυπολιτισμική κοινωνία μας.

Μετά από ολιγόλεπτη παύση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη μαζί μέ τή συνοδεία του στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό των Παλαιοκαθολικών της Αγίας Γερτρούδης. Στον Εσπερινό αυτόν παρευρέθηκε ο Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης, και ο Δήμαρχος της πόλεως κ.. Jan Van Zanen καθῶς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου ήταν παρών και συμμετέχων σε όλες τις εκδηλώσεις αυτές.
Το βράδυ προσφέρθηκε δείπνο σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού των Παλαιοκαθολικών. Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου με τίτλο «Faith and Environment An inspirational perspective». Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου αλλά και ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιων και άλλων χριστιανικών δογμάτων, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Καθηγητές και αρκετοί άλλοι Επίσημοι. Επίσης μίλησαν και ο Αιδεσιμολ. κ. Mattijs Ploeger, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, ο κ. Erik Kemink και βεβαίως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen. Όλοι οι ομιλητές δεν έκρυψαν τον θαυμασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπο, τον λόγο και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. 

 Ετικέτες