Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος: «Γιορτάζει ο Πατριάρχης με τη συναίσθηση της ευθύνης Του…»

Loading...


Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας  κυρίου Κωνσταντίνου κατά τα σημερινά Σεπτά Ονομαστήρια της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στο Φανάρι.

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας του σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Παναγιώτατε Δέσποτα, 

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής να Σας προσφωνώ εκ μέρους των Αδελφών Σας Ιεραρχών κατά την εύσημη αυτή στιγμή που γιορτάζετε τον εικοστό τρίτο χρόνο της ονοματικής Σας εορτής αφ᾿ ότου ο Κύριος εφώτισε τη σεβαστή Ιεραρχία να Σας εκλέξει Οικουμενικό Πατριάρχη και να επαναλάβω με όλους που μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή εδώ στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό τις σκέψεις και τα αισθήματα που μας διακατέχουν: 

Γιορτάζει και πάλι ο Πατριάρχης μας και η γιορτή Του είναι για μας τραγούδι, παιάνας, ύμνος, δύναμις, ενίσχυσις εξ ύψους παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε με τις αντιθέσεις, τις εχθρότητες που κυριαρχούν στον κόσμο και ακόμη τους αλληλοσπαραγμούς όσο και αν θεωρούνται από πολλούς ακοαί και κινήσεις που απέχουν πολύ από εμάς. 

Γιορτάζει ο Πατριάρχης με τη συναίσθηση της ευθύνης Του, όταν σκεφθεί κανείς πως η ευθύνη αυτή επεκτείνεται πολύ πέραν της μεγαλουπόλεως αυτής και γίνεται μέριμνα πασών των Εκκλησιών.

Γιορτάζει ο Πατριάρχης χωρίς να στενάζει υπό το βάρος των υποχρεώσεών Του όσο πολλές και πιεστικές και αν είναι γιατί η πίστις Του προς τα αθάνατα πεπρωμένα της Ορθοδοξίας κάμνει το φορτίο Του ελαφρό. 

Γιορτάζει ο Πατριάρχης παρά τα εμπόδια που προβάλλονται κατά καιρούς γιατί τα αντιμετωπίζει με θάρρος και υπομονή και η χάρις του Θεού τα απομακρύνει την κατάλληλη στιγμή. 

Γιορτάζει ο Πατριάρχης μέσα στην πορεία Του που είναι ζωντανή και αναγεννητική, που αναζωογονεί ότι υπνώττει και καθεύδει, δίδοντας μια άλλη διάσταση στην Ορθοδοξία, την οποία εκπροσωπεί.

Γιορτάζει ο Πατριάρχης και η γιορτή Του γίνεται πνοή ζωής για το ποίμνιό Του, δρόσος Αερμών που παραμερίζει την ασφυξία, δροσίζει τις διψασμένες ψυχές και εξισορροπεί δύσκολες καταστάσεις. 

Με αυτές τις σκέψεις μας βρίσκει σήμερα η εικοστή τρίτη επέτειος των ονομαστηρίων Σας ως Οικουμενικός Πατριάρχης σε μια πορεία προπαρασκευής και πραγματοποιήσεως μεγάλων ελπίδων και έργων που αναμένει και εύχεται κάθε αγωνιζομένη, προοδευτική και πιστή Ορθόδοξη Χριστιανική ψυχή. 

Ας ευχηθούμε οι πάντες κλήρος και λαός να είναι ακόμη πολλά τα έτη της Πατριαρχείας Σας και η πανσθενουργός χάρις του Θεού η πάντα νούν υπερέχουσα να Σας φωτίζει, να Σας ενισχύει, να Σας καθοδηγεί στο περαιτέρω Πατριαρχικό Σας έργο. 

Αμήν.