Βαρθολομαίος: Συζητούν για την Χάλκη χωρίς το Πατριαρχείο

Loading...


Με παρρησία, αίσθημα δικαιοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας ανάμεσα στους δυο λαούς και τις Κυβερνήσεις τους, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ανατέμνει, με πνεύμα δικαιοσύνης και ισοτιμίας, το πρόβλημα της διαβίωσης των Ελλήνων στην Πόλη (όπου πριν 50-60 χρόνια αριθμούσαν τα Ι20.000 άτομα).

Μια υπόθεση με οδυνηρές μνήμες, ιστορικές αδικίες και ανθρωπιστικές εκκρεμότητες, που πρέπει να τελειώσουν. Να διορθωθούν με συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες οφείλει να απαιτήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από την Τουρκία κατά τη διμερή διακυβερνητική συνεργασία σε επίπεδο Πρωθυπουργών τις αρχές Μαρτίου. Στον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται ως ρίζα προβλημάτων, που πρέπει να επιλυθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ». Υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να επιστρέψουν, πρέπει να δοθούν δικαιώματα και εγγυήσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι «λόγω κρίσης στην Ελλάδα, Κωνσταντινουπολίτες ή μη, οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν στην Τουρκία».

«Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας η οποία δημοσιεύει, σήμερα, τη συνέντευξη Βαρθολομαίου. «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ήταν 120.000. Γιατί έφυγαν; Στα καλά καθούμενα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε άλλη χώρα; Υπήρχαν λόγοι που έφυγαν, μαζικά» λέει ο πατριάρχης και τονίζει πως για να επιστρέψουν «πρέπει να δοθεί ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα σπίτια τους πωλήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο αρπαγής». «Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις» συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και αναρωτιέται: «Τι θα γίνει αν επαναληφθούν τα γεγονότα του 1955, ή η απέλαση 12.000 Ελλήνων, το 1964;». Ο Βαρθολομαίος αναφέρει ότι, «με δεδομένη την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν. Ορισμένοι το έχουν κάνει. Και δεν είναι μόνο Κωνσταντινουπολίτες. Αναζητούν δουλειά. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Μαθαίνουν τουρκικά και αγαπούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να μείνουν».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες συνολικά η παρουσία των Ελλήνων στην Πόλη αυξήθηκε από τους 2.500 σε περισσότερους από 4.000 άτομα. Φοιτητές, σπουδαστές, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, εμπόρους, πανεπιστημιακούς, εκ των οποίων πολλοί Κωνσταντινουπολίτες στην καταγωγή. Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι «θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, το συντομότερο. Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Ως Πατριαρχείο, ευχόμαστε να υπάρξει διάλογος. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μπορεί να ξεκινήσει πιο θετική περίοδος».

Η συνέντευξη Βαρθολομαίου δημοσιεύθηκε στη «Μιλιέτ», σε δύο συνέχειες. Στο χθεσινό πρώτο μέρος, ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας «διαβάσαμε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι θα έχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην επιτροπή αυτή». «Σαν να μην είμαστε εμείς συνομιλητές. Συζητείται το θέμα της Σχολής και το Πατριαρχείο δεν γνωρίζει τίποτε» τόνισε και υπογράμμισε: «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη λέει ότι οι μειονότητες μπορούν, με ιδίους πόρους, να ανοίγουν σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θέλουμε καινούργιο σχολείο, αλλά να επαναλειτουργήσει η παλιά σχολή».Ετικέτες