Βαρθολομαίος: Πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης η Θράκη

Loading...


Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και καταδίκης των θρησκευτικών συγκρούσεων και του εθνοφυλετισμού έστειλε από την Κομοτηνή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε μαθητές στο μουσικό σχολείο της πόλης.

«Σεις εδώ εις την Κομοτηνή έχετε το πλεονέκτημα να ζήτε εις ένα πολυπολιτισμικόν περιβάλλον το οποίον διαμόρφωσεν η μακρά ιστορία του ωραίου αυτού τόπου και αι ιστορικές εξελίξεις του εικοστού αιώνος» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, αντιπαραβάλλοντας σε αυτή την εικόνα, τους πολέμους ανά την υφήλιο, μεταξύ διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, «οι οποίοι κατά το παρελθόν πολλάκις συνεκρούσθησαν με τραγικές και οδυνηράς συνεπείας δια τους ανθρώπους και δια τον κόσμον».

«Αι τοιούται όμως αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο εις την καταστροφήν. Το παρατηρούμε και εις τα εσχάτως συμβαίνοντα και στην περιοχήν μας τραγικά γεγονότα», τόνισε και επεσήμανε ότι η καλλιέργεια της ιδέας, όχι μόνο της ανοχής του διαφορετικού συνανθρώπου, αλλά και η καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων και συνεργασίας είναι «θεμελιώδης αρχή και ευχή» της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και στη Μ. Ανατολή ο Πατριάρχης υπογράμμισε: «Ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της ίδιας της θρησκείας». «Οι άνθρωποι είμεθα υποχρεωμένοι να ζήσουμε όλοι μαζί στη γη. Και η ειρηνική συμβίωση είναι η μόνη δυνατότις την οποία έχομεν δια να το επιτύχουμε», συνέχισε.
«Και αύτη», πρόσθεσε, «είναι εφικτή, όπως με πολλήν ικανοποίησιν διαπιστώνουμε κατά τας ημέρας αυτάς, της ενταύθα επισκέψεώς μας. Είναι εφικτή, όταν στηρίζεται εις τον σεβασμόν του συνανθρώπου και των πιστευμάτων του. Είναι εφικτή, όταν ο άνθρωπος δεν διακατέχεται από αίσθησιν υπεροχής δια αυτό το οποίον είναι, ή πρεσβεύει».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτή την κατεύθυνση με τον διαθρησκειακό διάλογο και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας η οποία συμβάλει «εις τη συνεργασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως γένους, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικής συνειδήσεων, κ.α. και δη των νέων διότι εις αυτούς ανήκει το μέλλον».
Υπενθύμισε ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδίκασε ως αίρεσιν τον εθνοφυλετισμόν, δια Συνόδου, κατά το έτος 1872», στην οποία συμμετείχαν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής.

Τέλος, έδωσε συμβουλές προς τους μαθητές να αποκτούν στο σχολείο γνώσεις αλλά και γενικότερη αγωγή που διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να προοδεύσουν στη ζωή και να είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία.
Αργότερα κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε το λαό της περιοχής «πρότυπον ειρηνικής συμβιώσεως και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσης», με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Ετικέτες