Βαρθολομαίος: Λανθασμένη η άποψη ότι η εν Χριστώ ζωή απαγορεύει πάσαν κοσμικήν δραστηριότητα και απόλαυσιν

Loading...


Στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στη Γερμανία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ, Βαρθολομαίος, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 το απόγευμα επισκέφθηκε την ενορία της Αναλήψεως του Κυρίου στο Βερολίνο.

Ο Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια προς τους παρευρισκομένους κατά την Δοξολογία επί τη αφίξει του, ενώ την παρουσία του χαιρέτησε ο εφημέριος Βερολίνου Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εμμανουήλ Σφιάτκος. 

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν αρχιερείς και ιερείς διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος επικεφαλής στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας, διπλωμάτες διαφόρων χωρών, εκπρόσωποι της πόλεως Βερολίνου κ.α.
Στην Δοξολογία που τελέσθηκε συμμετείχε και ο Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας των Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου και επικεφαλής πιστών από το Αννόβερο. Στο Βερολίνο πήγαν, επίσης, και πιστοί από την ενορία του Αμβούργου.
Τον Πατριάρχη μεταξύ άλλων υποδέχθηκαν μικρά παιδιά ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα και προσφέροντάς του λουλούδια, ενώ παρών ήταν και εκπρόσωποι των Ποντίων με παραδοσιακές στολές και το λάβαρό τους. 

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την κοσμικότητα λέγοντας: 

«Υπάρχει ως περιρρέουσα αντίληψις, λανθασμένη όμως καθ᾿ ολοκληρίαν, ότι η εν Χριστώ ζωή απαγορεύει πάσαν κοσμικήν δραστηριότητα και απόλαυσιν. Την άποψιν αυτήν, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την αναιρεί ως παντελώς αστήρικτον λέγων με τον χαρακτηριστικόν και αφοπλιστικόν τρόπον του: Τι φεύγεις, άνθρωπε, το Ευαγγέλιον; Ότι ου δύναμαι φυλάξαι φησίν. «Ουκούν τα αδύνατα επέταξεν ο Θεός; Από τούτου πάντα ανατέτραπται, από τούτου τα της οικουμένης διέφθαρται, ότι ουδείς ουδενί σκοπός κατά Θεόν ζην. Οι μεν ούν κατηχούμενοι τούτο σπουδάζοντες, ουδεμίαν ποιούνται επιμέλειαν ορθού βίου˙ οι δε ήδη φωτισθέντες, οι μεν επεί παίδες όντες τούτο έλαβον, οι δε εν αρρωστία, και ανενεγκόντες, επειδή μη είχον προθυμίαν τινά ζήσαι διά Θεόν, ουδέ ούτοι σπουδήν τίθενται˙ οι δε εν υγεία λαβόντες, ολίγην ταύτην και αυτοί επιδείκνυνται, και προς το παρόν διατεθέντες θερμοί, μετά ταύτα και ούτοι το πυρ έσβεσαν. Μη γαρ ουκ ένι πράγμασι χρήσθαι…» (Υπόμνημα εις τας Πράξεις, PG, 60,182). «

Ακολουθεί η Προσφώνηση του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου
ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ ΣΦΙΑΤΚΟΥ

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Χριστός Ανέστη!
Έμπλεοι συναισθημάτων χαράς και ευγνωμοσύνης προς τον αναστάντα Κύριο, Σας καλωσορίζουμε στην καρδιά της Ευρώπης, στο όμορφο και ιστορικό Βερολίνο. Ως ευ παρέστητε!
Όντως χαρμόσυνη και ιστορική ημέρα είναι η σημερινή, αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται την ταπεινή ενορία μας ο αυθέντης και δεσπότης, ο πνευματικός πατέρας και διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων ημών, ο Πατριάρχης του Γένους μας, για να μας ευλογήσει και να μας ενισχύσει στον καθημερινό μας αγώνα.
Σας υποδεχόμαστε απόψε μέσα σε γιορτινή, πασχαλινή ατμόσφαιρα και διάθεση, καθώς Εσείς μεταφέρετε στην απανταχού οικουμένη το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά και όλων των λαών που επισκέπτεστε, των πολιτισμών και των θρησκειών, δίνοντας έτσι ένα απτό και ζωντανό παράδειγμα της εν Χριστώ αγάπης και μία αναμφισβήτητη μαρτυρία της ορθοδόξου παραδόσεως στον σύγχρονο κόσμο.
Η παρουσία Σας ανάμεσά μας, Παναγιώτατε, αποτελεί ορόσημο στην πολυετή ιστορία της ελληνορθόδοξης παρουσίας στο Βερολίνο και αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την ιστορική ίδρυση – από την Μητέρα Εκκλησία – της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Εξαρχίας Κεντρώας Ευρώπης.

H επίσκεψή Σας στο Κέντρο της πνευματικής και λειτουργικής ζωής των 12 και πλέον χιλιάδων Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών, που κατοικούν και εργάζονται στο Βερολίνο, έχει βαθύτατα συγκινήσει τις ψυχές μας. Η ελλιπής προσπάθειά μας να ανταποδώσουμε ως αφοσιωμένα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, την αγάπη και την στοργή Σας, που Εσείς μας δείχνετε κάθε φορά, όταν ερχόμαστε ταπεινοί προσκυνητές στο μαρτυρικό Φανάρι, είναι το ελάχιστο δείγμα της δικής μας αγάπης στο πρόσωπό Σας. 

Οι Έλληνες του Βερολίνου τιμούμε με τον τρόπο ζωής μας τις αξίες της πίστεως και της πατρίδος μας. Διπλωματικές αρχές, παλαιοί και νέοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, απλοί εργάτες, μεγάλα και μικρά παιδιά έχουμε συναχθεί επί το αυτό, για να μαρτυρήσουμε τον σεβασμό και την αφοσίωσή μας στο πρόσωπό Σας. Αισθανόμαστε δεμένοι στενά, βαθύτατα πνευματικά, με την Μητέρα Εκκλησία, και είμαστε υπερήφανοι για τον πηδαλιούχο της Ορθοδοξίας, τον δικό μας Πατριάρχη! Αυτή η σχέση και η αγάπη καλλιεργήθηκε μέσα μας από τα χείλη και το λαμπρό παράδειγμα του σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, ο οποίος φροντίζει να μην διακοπούν τα άρρηκτα δεσμά μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού η διακονία του στην Μητρόπολή μας είχε την αφετηρία της σ΄αυτήν την Ενορία.
Όπως σ᾽ όλη τη Γερμανία, έτσι και στο Βερολίνο, έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργούνται άριστες σχέσεις με τις πολιτειακές αρχές, τις ομολογίες και θρησκευτικές ομάδες, όλους τους γερμανικούς και ελληνικούς φορείς. Το γεγονός αυτό μαρτυρείται από την παρουσία όλων των υψηλών προσκεκλημένων που σήμερα συμμετέχουν στην υποδοχή Σας. Η ενορία μας πάντα έχει ως πρότυπο την γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η έκδηλη αγάπη των εν Βερολίνω ορθοδόξων χριστιανών, έκφραση της οποίας αποτελεί η υποδοχή κατά την άφιξή Σας στην ενορία μας, ελπίζουμε να χαροποιεί την καρδιά σας, Παναγιώτατε. Ήμασταν και πάντα θα είμαστε ταπεινοί αρωγοί στο έργο Σας, πρόθυμοι διάκονοι των αξιών της Μητρός Εκκλησίας και ακούραστοι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της, όπου και όταν Εσείς κρίνετε και μας καλείτε. Σας παρακαλούμε, δεχτείτε ως απλό και ταπεινό δώρο της ενορίας μας το επιτραχήλιο και το ωμοφόριο, που κατά την είσοδό Σας στον Ιερό Ναό μας ενδυθήκατε, για να εύχεσθε υπέρ ελέους, ζωής, ειρήνης, υγείας, σωτηρίας, επισκέψεως, συγχωρήσεως και αφέσεως των αμαρτιών των δούλων του Θεού, πάντων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, των κατοικούντων και παρεπιδημούντων εν τη πόλει και ενορία ταύτη. 

Η σημερινή ιστορική επίσκεψή σας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη και στην καρδιά μας.
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Χριστός Ανέστη! Ετικέτες