Συνήλθε για 31η φορά η Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, με τη συμμετοχή Ορθοδόξων Επισκόπων από Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, προκειμένου να ασχοληθεί με ποιμαντικά θέματα. Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου για το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης:
Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ συνήλθεν διά 31ην φοράν εις την έδραν της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, εις Βρυξέλλας, την Τρίτην 4ην Νοεμβρίου 2025 υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και με την συμμετοχήν του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Domodedovo κ. Συμεών, (Αρχιεπισκοπή των εν Δυτική Ευρώπη ορθοδόξων ενοριών ρωσσικής παραδόσεως {Πατριαρχείον Μόσχας}), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Ιουστίνου (Πατριαρχείον Σερβίας), του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείον Ρουμανίας), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείον Γεωργίας), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείον Ρουμανίας).
Οι επίσκοποι εις την αρχήν συνεζήτησαν διά την αναγνώριση ορισμένων ενοριών εκ του βελγικού κράτους και διά την πρόοδον εκάστου φακέλου.
Είχον επίσης την ευκαιρίαν να ενημερωθούν διά την εξέλιξιν της συνεργασίας μεταξύ του βελγικού κράτους και των αναγνωρισμένων θρησκειών.
Οι επίσκοποι μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ εξέτασαν τας δυσκολίας που προέκυψαν σχετικώς με την οργάνωσιν ορθοδόξων εφημερίων εις το Υπουργείον Αμύνης του Βελγίου και διατηρούν την ελπίδα ότι τα εμπόδια τελικώς θα ξεπεραστούν.
Ενημερώθηκαν, επίσης, διά την ομαλήν διεξαγωγήν της Θερινής Κατασκηνώσεως των Νέων εις την Ολλανδίαν, καθώς και διά την Συνάντησιν της Ορθοδόξου Νεολαίας της Μπενελούξ, η οποία πραγματοποιήθηκε εις το Βέλγιον τον Οκτώβριον του τρέχοντος έτους, χωρίς να παραλείψουν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν την συνεργασίαν των νέων –από όλας τας ενορίας– διά την πνευματική των ωφέλειαν.
Όσον αφορά τους ορθοδόξους εφημερίους εις τας φυλακάς του Βελγίου και της Ολλανδίας, οι επίσκοποι ενημερώθηκαν διά την τελευταίαν συνάντησιν των εφημερίων των φυλακών εις το Βέλγιον και την Ολλανδίαν, καθώς και διά την πρωτοβουλίαν τους να οργανώσουν εκδηλώσεις με στόχον την βελτίωσιν της υποστηρίξεώς τους εις τον τομέα των φυλακών.
Επληροφορήθηκαν μετά ενδιαφέροντος διά την πιθανότητα εισαγωγής μαθήματος ορθοδόξου θρησκείας εις τα δημοτικά σχολεία της Ολλανδίας και εκτίμησαν την ευνοϊκήν εξέλιξιν εις τον τομέαν αυτόν. Επιπλέον, ενημερώθηκαν διά τας εκθέσεις των δύο Θεολογικών Ινστιτούτων, εις Βέλγιον και Ολλανδίαν, και χαιρέτισαν την συνεργασίαν μετά του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης.
Οι επίσκοποι αποφάσισαν ότι το επόμενο προσκύνημα της CEOB θα λάβει χώρα εις την Ρουμανίαν από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026.
Οι ιεράρχες ενημερώθηκαν επίσης διά την εξέλιξιν της «Συνάξεως Καθολικών-Ορθοδόξων» και διά το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τρείς εκδηλώσεις κατά την διάρκειαν του έτους: προσκυνηματική εκδρομή, ημέρα Επισκοπικής Συνελεύσεως και ημέρα περισυλλογής.
Μοιράστηκαν επίσης πληροφορίες και νέα εκ των αντιστοίχων επισκοπών τους.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ προβλέπονται να πραγματοποιηθούν την 29ην Ιανουαρίου 2026 (από κοινού με τους Ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους) και για την 18ην Ιουνίου 2026.
Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ εδημιουργήθη κατόπιν αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη εις το Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιον του 2009.





















