Η ένταση που προκάλεσε η στάση πολλών δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έχει σημάνει ισχυρό συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει ότι η δυσφορία στην αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μια «στιγμιαία αντίδραση», αλλά μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε οργανωμένη αμφισβήτηση.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εμφανής ανησυχία, καθώς το κύμα αντιδράσεων προέρχεται από στελέχη που μέχρι σήμερα στήριζαν σταθερά την κυβερνητική γραμμή.
Μαραθώνιος συναντήσεων – προσπαθούν να “μαζέψουν” την κατάσταση
Οι επαφές με δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, άλλοτε στα κεντρικά γραφεία της παράταξης και άλλοτε στην έδρα της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να περιορίσουν τις αντιδράσεις πριν κορυφωθεί η συζήτηση για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις συμμετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί διευθυντές, γραμματείς και στελέχη με ισχυρή επιρροή στους δήμους. Ωστόσο, σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις παρατηρείται το ίδιο μοτίβο: οι δήμαρχοι ζητούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις και αλλαγές, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κινήσεις που μπορεί να ανοίξουν νέα μέτωπα.
Τι φοβούνται στο Μαξίμου
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για δύο βασικούς λόγους:
1️⃣ Το «αντάρτικο» εκδηλώθηκε από φίλιες δυνάμεις, άρα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις ισορροπίες σε τοπικό επίπεδο.
2️⃣ Οι δήμαρχοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τοπικές οργανώσεις και να στείλουν ισχυρά πολιτικά μηνύματα προς το κέντρο.
Η επόμενη μεγάλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, στην Πειραιώς, παρουσία όλων των εκλεκτόρων της ΚΕΔΕ. Εκεί αναμένεται να φανεί αν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει τις αντιδράσεις ή αν το κύμα δυσφορίας θα λάβει πιο οργανωμένο χαρακτήρα.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν φόβο ότι, εάν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να «κολλήσει», προκαλώντας καθυστερήσεις, εντάσεις και πολιτικό κόστος, ειδικά σε περιοχές όπου οι δήμαρχοι έχουν ισχυρό ρόλο.
Η πίεση προς το Υπουργείο Εσωτερικών
Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κριτικής. Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι πολλές από τις νέες ρυθμίσεις περιορίζουν τις αρμοδιότητες και την αυτοτέλεια των δήμων, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις ευθύνες χωρίς να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να καθησυχάσει τους αυτοδιοικητικούς, προωθώντας τροποποιήσεις και τεχνικές αλλαγές, όμως αρκετοί δήμαρχοι δηλώνουν ότι αναμένουν «πράξεις και όχι διαβεβαιώσεις».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο εργάζεται ήδη πάνω σε πακέτο διορθώσεων που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις πριν από τη μεγάλη συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Το παρασκήνιο στις συναντήσεις
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες από τις τρεις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι έθεσαν σειρά θεμάτων:
– Ενίσχυση οικονομικής αυτοτέλειας
– Δίκαιη κατανομή πόρων
– Βελτίωση του ελέγχου έργων
– Προστασία αρμοδιοτήτων που θεωρούν ότι περιορίζονται
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο τόνος των δημάρχων ήταν πιο αυστηρός από το αναμενόμενο, στοιχείο που ενόχλησε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και προκάλεσε συζητήσεις στο παρασκήνιο.
Σενάρια νέας κρίσης
Τις τελευταίες ώρες, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες, αιφνιδιαστικές διαρροές αντιδράσεων από δήμους που μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια. Αυτό θα δυσκόλευε σημαντικά το έργο της κυβέρνησης, ειδικά ενόψει των θεσμικών αλλαγών που θέλει να προωθήσει.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε εσωκομματικό μέτωπο, αν δεν υπάρξει άμεσος χειρισμός. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί «θεμέλιο κοινωνικής επιρροής» και πως κάθε τριγμός μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.




















