ΣΕΙΣΜΟΙ – Σοκ και προσευχή μετά τον σεισμό: Τι λένε οι Κρητικοί-Ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Μαΐου 2025 στα ανοικτά της Κρήτης ξύπνησε μνήμες, φόβους και ελπίδες.
Αποκλειστικό Ρεπορτάζ – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Γιάννης Παπανικολάου
Το vimaorthodoxias.gr βρέθηκε στην καρδιά του νησιού και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων από τα Μάλια, το Ηράκλειο, τη Σητεία και το Τζερμιάδο Λασιθίου, όπου η δόνηση έγινε έντονα αισθητή.
Η κ. Καλλιόπη Δ., 78 ετών, μας λέει: «Ξύπνησα απότομα. Το σπίτι έτριζε σαν να σπάει. Σταυροκοπήθηκα και έτρεξα στην αυλή. Δεν θέλουμε άλλες καταστροφές». Ο εγγονός της, μαθητής λυκείου, προσθέτει: «Ήταν λες και τρανταζόταν η γη από μέσα. Το σχολείο μας εκκενώθηκε, αλλά κανείς δεν μας είπε τι να κάνουμε αν ξαναγίνει».
Ο πατήρ Νικόλαος, εφημέριος σε ορεινό χωριό του Οροπεδίου Λασιθίου, δήλωσε στο vimaorthodoxias.gr: «Οι σεισμοί δεν είναι μόνο φυσικά φαινόμενα, είναι και προειδοποιήσεις. Ο κόσμος πρέπει να μετανοήσει και να μείνει κοντά στον Θεό. Η γη μιλάει».
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ο κίνδυνος δεν πέρασε
Επιστημονικοί κύκλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που πιθανώς σχετίζεται με τις γεωδυναμικές πιέσεις μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής πλάκας. Τέτοιοι σεισμοί δεν αφήνουν συχνά μετασεισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προαναγγέλλουν έντονη δραστηριότητα αλλού.
Όπως εξήγησε σε σχετική ανάρτησή του ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, η περιοχή «βρίσκεται ακριβώς πάνω στη ζώνη σύγκρουσης των λιθοσφαιρικών πλακών, γεγονός που την καθιστά ενεργή και ασταθή γεωδυναμικά».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (εδώ) έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ σε συνεργασία με την Ομάδα Αντισεισμικής Προστασίας του ΟΑΣΠ (εδώ) ανανεώνει τα σχέδια δράσης και καλεί τους δήμους να οργανώσουν ασκήσεις εκκένωσης.
Πού φοβούνται οι σεισμολόγοι το «μεγάλο χτύπημα»;
Ένα από τα κύρια ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι το πού και πότε θα χτυπήσει ο επόμενος ισχυρός σεισμός. Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τρεις περιοχές:
1. Αταλάντη – Λοκρίδα: Η περίφημη «σιωπηλή ζώνη» που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και δεκαετίες.
2. Κορινθιακός Κόλπος: Περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, όπου το ρήγμα της Πάτρας και της Αιγιαλείας αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο.
3. Ιόνιο – Ζάκυνθος – Κεφαλονιά: Εκεί όπου παρατηρούνται συχνά σεισμικά σμήνη, με το φόβο μιας ενιαίας μεγάλης δόνησης.
Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης σεισμών, δήλωσε πως η Ελλάδα βιώνει ήδη περίοδο γεωδυναμικής αστάθειας και πως «το ρήγμα της Αταλάντης πρέπει να μπει στο επίκεντρο της ετοιμότητας».
Ξένοι επιστήμονες: «Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι σταθερή»
Το USGS των ΗΠΑ (εδώ) και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο – EMSC (εδώ) σε πρόσφατες εκθέσεις τους έχουν επισημάνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη, εξαιτίας της ταυτόχρονης δράσης τριών λιθοσφαιρικών πλακών.
Η σεισμολόγος Dr. Jenny Clarke από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε στο BBC πως «η Ελλάδα είναι το κατώφλι της σεισμικής δραστηριότητας της Μεσογείου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε μεγάλο σεισμό τα επόμενα χρόνια».
Κάτοικοι ζητούν θωράκιση, όχι υποσχέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, αρκετοί δήμοι της Κρήτης ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση για να προβούν σε ελέγχους στατικά επικίνδυνων σχολείων και νοσοκομείων. Ο δήμαρχος Χερσονήσου δήλωσε ότι «είμαστε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας και δεν έχουμε ούτε ψηφιακό σύστημα προειδοποίησης ούτε σύγχρονα καταφύγια».
Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών (εδώ) διαβεβαιώνει ότι έχουν ενταχθεί νέα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «η διαδικασία είναι χρονοβόρα».
Η πίστη ως καταφύγιο: Ιερές Μονές προσεύχονται για προστασία
Σε πολλές μονές της Κρήτης και του Αγίου Όρους, τελέστηκαν παρακλητικοί κανόνες υπέρ σεισμοπαθών. Ηγούμενος μεγάλης Μονής στην ανατολική Κρήτη ανέφερε: «Ο άνθρωπος σήμερα ξέχασε τον Θεό και η γη αντιδρά. Δεν είναι τυχαία η ένταση. Η Εκκλησία δίνει καταφύγιο και πνευματική ενίσχυση σε κάθε δυσκολία».
Είμαστε έτοιμοι ή απλώς ελπίζουμε;
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αιφνιδιαστεί από άλλον έναν καταστροφικό σεισμό. Οι φωνές των κατοίκων της Κρήτης, η φωνή της επιστήμης, αλλά και της πίστης, συγκλίνουν: χρειάζεται σχέδιο, παιδεία και πρόληψη.
Η διασύνδεση των πολιτών με την Πλατφόρμα Ψηφιακής Προστασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (εδώ) για την άμεση λήψη ειδοποιήσεων, τα συστήματα προσομοίωσης στα σχολεία και η στήριξη της τοπικής Εκκλησίας είναι βασικοί πυλώνες.
Ο «επόμενος σεισμός» δεν είναι θεωρία. Είναι μια αναμονή. Το ερώτημα είναι: Θα είμαστε έτοιμοι όταν χτυπήσει το καμπανάκι;