“Τίναξαν” τον Αγιασμό στον αέρα! Στις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά στα σχολεία λόγω Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικράτησε μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβερνήσεως -δια στόματος Νίκης Κεραμέως- να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πάρθηκε με το σκεπτικό να δοθεί περισσότερος χρόνος και στους τελευταίους εκδρομείς των καλοκαιρινών διακοπών για να υπάρχει ένας σχετικός χρόνος  αξιολόγησης σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, η κ. Κεραμέως απηύθυνε έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.

Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν ήταν ότι με το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί και ο καθιερωμένος σχολικός Αγιασμός και αυτό διότι την ίδια ημέρα η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μια από τις μεγαλύτερες εορτές του έτους.

Το πρόβλημα που θα δημιουργείτο θα ήταν τεράστιο. Οι ιερείς δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την Θεία Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και να τρέχουν στα σχολεία για να τελέσουν τον Αγιασμό.

Η διοικούσα Εκκλησία στο άκουσμα για άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας και ενημέρωσε πως εάν τυχόν επιλεγεί η  συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα είναι δυνατόν οι αρχιερείς και οι ιερείς να επισκεφθούν τα σχολεία ώστε να τελέσουν την ακολουθία του Αγιασμού.

Για αυτό άλλωστε κυκλοφόρησαν και από πολύ νωρίς τα σενάρια για την μεταφορά του Αγιασμού σε μεταγενέστερη ημερομηνία, κάτι το οποίο δεν προβλημάτισε τους Σεβαστούς Ιεράρχες, με γνώμονα όμως να τελεστεί ο Αγιασμός και να μην ακυρωθεί.

Τελικά, όπως διαβάζουμε από το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, “Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αποκλειστικά στην κάμερα και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, η ΔΙΣ θα προτείνει ως ημέρα αγιασμού στα σχολεία να οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου, η επομένη από το άνοιγμα των σχολείων”.

Πως θα τελεστεί ο Αγιασμός – Τι είπε η Νίκη Κεραμέως

Η κ. Κεραμέως μιλώντας  το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ διευκρίνισε πως ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί ανά τάξη και σε εξωτερικό χώρο, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό αλλά μην ξεχάσουμε και τα χριστιανικά μας καθήκοντα!

Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Αγιασμός – Κοινή απόφαση υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας