Ο Νίκος Κωστένογλου αποχαιρέτησε την ΑΕΚ με λόγια του Αγίου Παϊσίου

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣΤου Γιάννη Παπανικολάου
Mαθήματα ζωής έδωσε για μία ακόμη φορά ο προπονητής της κατά την αποχώρησή του από την Α´ ομάδα στον χθεσινό νικηφόρο αγώνα με τον Πανιώνιο (5-0).

Συγκινημένος ο πρώην πλέον προπονητής της ΑΕΚ, μιλούσε με δυσκολία στους ποδοσφαιριστές, αποχαιρετώντας τους.

Αποχαιρετώντας τον, ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής της ομάδας Ήλια Ίβιτς είπε:

“Με στεναχωρεί όταν πρέπει να αποχωριστώ καλούς συνεργάτες και ανθρώπους με ήθος. Ετσι όμως είναι το ποδόσφαιρο με ατυχίες και αδικίες.

Ο προπονητής στο τέλος είναι αυτός που πληρώνει αποτυχίες. Με στεναχωρεί γιατί υπήρξαμε συμπαίκτες, τον εκτιμώ ως άνθρωπο, ήταν επαγγελματίας, δούλεψε πολύ. Του εύχομαι τα καλύτερα γιατί το αξίζει. Πιστεύω ότι συμφωνείτε μαζί μου.

Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και σου εύχομαι καλή επιτυχία, έδωσες 100% στην ομάδα που τόσο αγαπάς”.

Στο τέλος της συζήτησης, όλοι οι ποδοσφαιριστές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν τον Κωστένογλου.

Δεν άντεξε τη συγκίνηση ο τεχνικός και αποχώρησε βουρκωμένος, όπως μαρτυρεί η φωτογραφία που “ανέβασε” ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ανδρέας Δημάτος.

Νωρίτερα, ο Κωστένογλου απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές της ομάδας είπε:

“Ευχαριστώ Ίλια. Ευχαριστώ για τη συνεργασία. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος. Συγγνώμη αν κάποιον έχω στενοχωρήσει αυτό το διάστημα. Είστε πάνω από το κύμα, δείξατε ότι μπορείτε καλύτερα.

Θέλω αυτό που σας ζήτησα από την πρώτη στιγμή. Να έχετε αγαστή μεταξύ σας συνεργασία. Ευχαριστώ όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Θέλω να ξεκουραστείτε αύριο και από Δευτέρα και πάλι πιο δυνατά.

Δυο πράγματα: Στη ζωή όταν κρατάς κάτι τόσο πολύτιμο στα χέρια σου, μην το αφήνεις να φύγει. Να έχετε μεταξύ σας πνευματική αρχοντιά, να θυσιάζεται ο ένας για τον άλλο, άσχετα αν κάποια στιγμή νιώθεις πληγωμένος. Προσπαθείστε να διατηρήσετε τις αρετές σας. Σας ευχαριστώ όλους”.

Παρά τα τελευταία ατυχή αποτελέσματα, για τα οποία κατά κοινή ομολογία δεν ευθύνεται ο τεχνικός της ΑΕΚ, η στάση του Νίκου Κωστένογλου θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου για το ήθος που αναδίδει, σε έναν τόσο δύσκολο χώρο της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Νίκος έδωσε τα πάντα στο σύντομο διάστημα που υπήρξε μεταβατικός προπονητής της ΑΕΚ και κατάφερε, για ένα σημαντικό διάστημα, να ανορθώσει μία ομάδα που ήταν σε πολύ άσχημη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση.

Όταν τα επιθυμητά αποτελέσματα στα τελευταία παιχνίδια δεν ήλθαν, δεν τα φόρτωσε στους παίκτες, που ήταν και οι βασικοί υπεύθυνοι, δεν καταφέρθηκε εναντίον τους, δεν παραπονέθηκε, αλλά διατήρησε την πραότητα, την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την αυτοθυσία του.
Για αυτό και είναι ο μόνος που κέρδισε τόσο πολύ τις καρδιές των ποδοσφαιριστών, που δεν είναι η πρώτη φορά που τον χειροκρότησαν με την ψυχή τους.

Ο Νίκος Κωστένογλου απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο μπορείς να νικάς, ακόμη και όταν χάνεις τους αγώνες.

Με ποιον τρόπο; Όταν διατηρείς την πνευματική αρχοντιά σου, την οποία τόνιζε τόσο πολύ ο άγιος Παΐσιος, το ήθος, την αγάπη και την αυτοθυσία, παρά τις ατυχίες και τις αδικίες που γίνονται.

Το ποδόσφαιρο και η επιφανειακή κοινωνία μας μπορεί να μην βραβεύουν το ήθος και την αρετή, αλλά αυτά είναι τα μόνα που έχουν σημασία για τον Θεό. Αυτός στο τέλος θα μοιράσει και τα αληθινά και αιώνια στεφάνια. Όλα τα άλλα, νίκες, γκολ, βαθμοί, θα περάσουν και θα χαθούν.

Εμείς από την πλευρά μας συγχαίρουμε τον Νίκο Κωστένογλου και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στα νέα του καθήκοντα.