Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις κλειστές Εκκλησίες στην Αττική – Τι ισχύει για την ατομική Προσευχή

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σε τροχιά αυστηρών περιοριστικών μέτρων μπήκε από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια της Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας. Κλειστές θα παραμείνουν οι Εκκλησίες – Τι ισχύει για την ατομική προσευχή

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως διευκρινίζεται το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν από το πρωί της Πέμπτης οι Ιεροί Ναοί.

Πιο αναλυτικά, στο ΦΕΚ διευκρινίζεται πως:

– Η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

– Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

– Η προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης, σύμφωνα με την παρούσα, εφαρμοζομένων των μέτρων προστασίας και χωρίς υπέρβαση πάντως του ανωτάτου ορίου των εννέα ατόμων εντός του χώρου λατρείας.

Δείτε επίσης: Άλλαξε ο κωδικός για μετακίνηση στην Εκκλησία – Αυτό το νούμερο πρέπει να στέλνουν οι πιστοί

– Μεταξύ άλλων ο κατά τον νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανάρτηση σε ιστοσελίδα, ανακοίνωη κ.λ.π) και σε κάθε περίπτωση να αναρτά σε εμφανές σημείο της εισόδου, τις ώρες κατά τις οποίες ο ναός θα είναι ανοικτός για πραγματοποίηση της κατ΄ιδίαν προσευχής.

– Σε περίπτωση που η ως άνω λειτουργία, λατρευτική σύναξη, ιεροπραξία ή κάθε είδους θρησκευτική τελετή μεταδίδεται από εθνικής ή τηλεοπτικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσω, ή μέσω διαδικτύου, επιτρέπεται η παρουσία του απολύτως αναγκαίου τεχνικού προσωπικού του μέσου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα άτομα. Απαγορεύεται να παρευρίσκονται φυσικά πρόσωπα στο προαύλιο των χώρων λατρείας, καθώς και η χρήση εξωτερικών μεγαφώνων για τη μετάδοση των λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ