ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση, δίνοντας έμφαση στην έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και τις στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Με αφορμή τις πρόσφατες αυξημένες ροές στο νότιο θαλάσσιο μέτωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία νέας μεταναστευτικής οδού» και έκανε λόγο για έκτακτα μέτρα αποτροπής και ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας, με έμφαση στη θαλάσσια φύλαξη.
«Όπως στον Έβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Η πίεση είναι υπαρκτή. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε, καλώντας παράλληλα τη Λιβύη να συνεργαστεί με την Ε.Ε., καθώς «η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την Αθήνα».
Έντονο ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ για τη μεταναστευτική διάσταση
Η δήλωση Μητσοτάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή πρακτορεία. Το Reuters μετέδωσε πως «η Ελλάδα προειδοποιεί για νέα μεταναστευτική κρίση μέσω Λιβύης» και κάνει λόγο για «δυναμική απάντηση της Αθήνας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Το Associated Press, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «ο Μητσοτάκης πιέζει για πανευρωπαϊκή δράση κατά των διακινητών», ενώ το Euronews τόνισε πως «η Αθήνα συνδέει τις παράνομες ροές με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (migration.gov.gr), τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
- ενίσχυση της παρουσίας του Λιμενικού στα νότια Δωδεκάνησα και την Κρήτη,
- εγκατάσταση θαλάσσιων ραντάρ και
- συντονισμό με Frontex, βάσει του Κανονισμού Επιτήρησης Συνόρων της Ε.Ε. (frontex.europa.eu).
Πολιτισμός και UNESCO – Τιμή στη Βαρδινογιάννη
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του στη νέα εγγραφή του Μινωικού Πολιτισμού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χαρακτηρίζοντάς την «φόρο τιμής στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Όπως δήλωσε, «είναι μια στιγμή υπερηφάνειας, αλλά και μια ευκαιρία να προβάλλουμε την Κρήτη, το Αιγαίο και την πολιτιστική μας ταυτότητα στην παγκόσμια κοινότητα».
Η ένταξη αυτή, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (culture.gov.gr), συνοδεύεται από έργα προστασίας και ψηφιακής ανάδειξης 17 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σχεδιάζονται και πολιτιστικές διαδρομές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για σχολεία και ξένους επισκέπτες.
Κράτος Δικαίου, Παιδεία και Δημόσια Διοίκηση
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει «βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους βασικούς δείκτες». Η έκθεση αυτή, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ec.europa.eu), τονίζει την επιτάχυνση στη δικαιοσύνη, τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των Αρχών και την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Στην Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τη ρύθμιση για τη διαγραφή 290.000 ανενεργών φοιτητών από τα πανεπιστήμια, με πρόβλεψη για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ευαλωτότητας και υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως σημείωσε, αποσκοπεί στη δημιουργία «καθαρού μητρώου φοιτητών» και τη βελτίωση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων από τα ΑΕΙ μέσω του Υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr).
Δημόσια Υγεία και κοινωνική πολιτική
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο ήδη αφορά 3,6 εκατ. πολίτες, με παροχή δωρεάν εξετάσεων για καρκίνο, καρδιολογικά και σακχαρώδη διαβήτη. Η επέκταση του προγράμματος σε παχυσαρκία και νεφροπάθειες αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ξεκινά η εφαρμογή της δράσης “Προσβασιμότητα κατ’ οίκον” για ΑμεΑ, ενώ τρία νέα προγράμματα ύψους 232,4 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται για την ενεργειακή αναβάθμιση ειδικών σχολείων και στέγαση ΑμεΑ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με 200 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη νέων εξαγωγικών σχεδίων, και η απένταξη 1.400 στάσιμων επενδύσεων από προηγούμενες προκηρύξεις, επιστρέφοντας 480 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Μεταφορές, σύνορα και περιβάλλον
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την επικείμενη ολοκλήρωση του συνοριακού σταθμού Κήπων στον Έβρο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων και της διευκόλυνσης εμπορικών ροών. Παράλληλα, εξήρε τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων σε 24 δήμους και τη πιλοτική λειτουργία 24ωρης γραμμής ΜΜΜ στην Αθήνα, που όπως είπε «πήγε εξαιρετικά».
Κλείνοντας, έκανε αναφορά στις «Πέντε Πολιτιστικές Διαδρομές», που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρηματοδοτούνται με 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (recovery.gov.gr), στοχεύοντας στη σύνδεση του τουρισμού με την πολιτιστική ταυτότητα της περιφέρειας.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη αποσκοπεί να επιβεβαιώσει τη συνοχή της κυβερνητικής στρατηγικής σε ασφάλεια, οικονομία και κοινωνική πολιτική, σε μια περίοδο όπου η γεωπολιτική αστάθεια δοκιμάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές στο Politico, «η Αθήνα στέλνει διπλό μήνυμα: ούτε ανοικτά σύνορα, ούτε θεσμικές εκπτώσεις».