ΚΥΠΡΟΣ: Ισχυρά γεωπολιτικά μηνύματα έστειλε η κοινή παρουσία των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας στην Πάφο, σε μια στιγμή που η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Η εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως μια σαφής ένδειξη ότι η Ευρώπη επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο γεωπολιτικό «τείχος» ασφάλειας στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες και αναλύσεις που δημοσιεύονται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το Παρίσι θεωρεί την Ανατολική Μεσόγειο κρίσιμο χώρο στρατηγικής παρουσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή αποτελούν σαφές μήνυμα αποτροπής, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος με το Ιράν δημιουργούν νέες αβεβαιότητες. Η γαλλική πλευρά υπογραμμίζει ότι η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και ότι η ασφάλειά της συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή σταθερότητα, όπως επισημαίνεται και σε αναφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η «τριανδρία της Πάφου» και το μήνυμα προς την Τουρκία
Η κοινή εμφάνιση των τριών ηγετών ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και προς άλλους περιφερειακούς παράγοντες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, δέχεται επίθεση η Ευρώπη», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική στήριξη του Παρισιού.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ μόνη», τονίζοντας πως κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι απαραβίαστη. Η δήλωση αυτή συνδέεται με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας που επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στη Μεσόγειο, όπως αναλύεται σε εκθέσεις του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά στις εξελίξεις της περιοχής, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Οι γεωστρατηγικοί αναλυτές μιλούν στο vimaorthodoxias.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, αρκετοί γεωστρατηγικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα της Πάφου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ισορροπιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης επισημαίνει ότι η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρώπης να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην άμυνα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωπολιτικής Θάνος Ντόκος σημειώνει ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα ασφάλειας που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε πιθανές προκλήσεις.
Ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Αθανάσιος Δρούγος τονίζει επίσης στο vimaorthodoxias.gr ότι η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σταδιακά σε έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κόμβους του πλανήτη, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Τα κενά της Βρετανίας και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική
Η στάση της Βρετανίας προκάλεσε συζητήσεις, καθώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Λονδίνο εμφανίστηκε αρχικά διστακτικό απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή. Η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης θεωρείται από πολλούς ως προσπάθεια κάλυψης του κενού που άφησε η βρετανική στάση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία προωθεί πρωτοβουλία για την προστασία των θαλάσσιων ενεργειακών μεταφορών, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως τα Στενά του Ορμούζ. Το ζήτημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας απασχολεί έντονα και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει ήδη επηρεάσει τη διεθνή ναυτιλία.
Η αμηχανία της Άγκυρας
Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας δεν πέρασε απαρατήρητη από την Άγκυρα. Ο τουρκικός Τύπος σχολίασε εκτενώς τη συνάντηση της Πάφου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη γεωπολιτική θέση, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις σχέσεις της με τη Δύση και τη συνεργασία της με χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στις συγκρούσεις της περιοχής, ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.
Η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των εξελίξεων
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε κεντρικό γεωπολιτικό πεδίο. Η ενεργειακή σημασία της περιοχής, οι νέες στρατιωτικές ισορροπίες και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον.
Η εικόνα της «τριανδρίας της Πάφου» ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής συνεργασιών, στην οποία η Ευρώπη θα επιχειρήσει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής.
Όπως σημειώνουν αναλυτές στο vimaorthodoxias.gr, η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στη Μεσόγειο, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στις ενεργειακές αγορές συνδέονται πλέον άμεσα με τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.





















