ΕΥΒΟΙΑ: Ορατός όσο ποτέ άλλοτε είναι πλέον ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης του ιστορικού ναού του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτη, που βρίσκεται στο χωριό Μετόχι της Εύβοιας, και τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε το καθολικό ενός διαλελειμμένου σήμερα μοναστηριού.
Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*
Κτισμένος στις πλαγιές του όρους Δίρφυς και πλαισιωμένος από έλατα, καστανιές και πλατάνια ο ναός του Οσίου Νικολάου χαρακτηρίζεται ως ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο και μέρος της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής.
Η εικόνα της εγκατάλειψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια επιτείνεται από τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που ανέκυψαν και εμπόδισαν την έναρξη των εργασιών για την διάσωση του γραφικού αυτού ναϊδρίου. Παρά τις όποιες ωστόσο δυσκολίες ο μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» εκφράζει την αισιοδοξία του, πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του ναού.
«Τα τελευταία χρόνια επί της δικής μου αρχιερατείας είχαμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κύμης» τονίζει ο κ. Χρυσόστομος και προσθέτει: «Και αυτό επειδή ο χώρος ναι μεν ανήκει στη Μητρόπολη Χαλκίδος αλλά είναι και στη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δήμου. Η μητρόπολη που έχει την κυριότητα και την αρμοδιότητα και για τις διαλελειμμένες ιερές μονές ανέλαβε την χρηματοδότηση της μελέτης αναστήλωσης κατ’ αρχήν του καθολικού, ο δε Δήμος Κύμης είχε εκδηλώσει γραπτώς την προθυμία του να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση. Αυτές όμως οι πράξεις του δήμου έπρεπε να εγκριθούν αρμοδίως από την αποκεντρωμένη διοίκηση».
ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΜΕΛΕΤΗ
Οπως τονίζει ο Ιεράρχης «την πρώτη φορά η αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε την μελέτη, επειδή δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό η δαπάνη των 90.000 ευρώ. Στη συνέχεια και αφού διορθώθηκε αυτό το λάθος -και προχώρησε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου- η αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε την μελέτη για δεύτερη φορά. Με την αιτιολογία σε αυτή την περίπτωση πως δεν προβλέπεται τέτοιου είδους έργο εκ μέρους του δήμου. Πράγμα όμως που δεν ισχύει! Τους αναφέραμε μάλιστα και νόμους στους οποίους τονίζεται, ότι μπορούν οι δήμοι να χρηματοδοτούν τα έργα και τα μνημεία. Ακούγεται λίγο εξωφρενικό να μην μπορεί ένας δήμος να φροντίσει ένα μνημείο! Τους διασκεδάσαμε και την εντύπωση που είχαν ότι το μοναστήρι είναι ιδιωτικός ναός, αφού ανήκει στη μητρόπολη η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αυτή όλη η ιστορία μας ταλαιπώρησε για πέντε με έξι χρόνια. Εν τω μεταξύ η αρχαιολογική υπηρεσία της Εύβοιας -με την προηγούμενη διευθύντρια- μας ζήτησε και είχαμε χρηματοδοτήσει εμείς ανασκαφικές εργασίες γύρω από το ναό με την ελπίδα, πως θα προχωρούσαμε και στα περαιτέρω. Αυτό όμως το κεφάλαιο έκλεισε. Είναι μια οδυνηρή υπόθεση. Εν πάση περιπτώσει έγραψα προς πάσα κατεύθυνση αυτά που η συνείδησή μου επέβαλε μαζί με όλα τα στοιχεία που είχα».
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”