Ιορδάνης ποταμός: Στο επίκεντρο του εορτασμού των Θεοφανείων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αποστολή- video reporting: Μαρία Γιαχνάκη
Στον Ιορδάνη ποταμό. Πόλος έλξης πιστών κι επισκεπτών από όλο τον κόσμο το σημείο της βάφτισης του Θεανθρώπου. Δείτε στα βίντεο την περιήγηση και την Λιτανεία καθώς και τον αγιασμό των υδάτων.

Στον τόπο της βάφτισης του Χριστού, χιλιάδες κόσμου φθάνουν καθημερινά από όλα τα σημεία του πλανήτη για να βαφτιστούν στα νερά του και να ζήσουν την εμπειρία των Θεοφανίων ειδικά τις μέρες των εορτών.

Η στρατιωτική περιοχή αυτή είναι υπό την κατοχή των Ισραηλινών και βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία. Τα μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω και ανήκουν στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αναστηλώνονται σιγά σιγά με την ελπίδα ότι η ελληνική σημαία θα συνεχίζει να κυματίζει με στήριγμα τους μοναχούς.

Ταξιδεύοντας από την Ιερουσαλήμ προς τον Ιορδάνη ποταμό η έρημος απλώνεται απέραντη. Μερικοί μόνο αμμόλοφοι «διαταράσσουν» την αρμονία του τοπίου. Οι χωματόδρομοι της Ιεριχούς δεν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον Ιορδάνη ποταμό ωστόσο χρειάζεται αρκετή ώρα για να τους διανύσει κανείς ώστε να φτάσει στο ακριβές σημείο όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.

Η περιοχή της βάπτισης του Θεανθρώπου είναι αυστηρά στρατιωτική. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν συρματοπλέγματα και Ισραηλινοί στρατιώτες επιτηρούν τον τόπο.

Χιλιάδες επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και όχι μόνο έρχονται για να βρεθούν στο σημείο της βάφτισης. Οι περισσότεροι βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη για να ονομαστούν Χατζήδες και να πάρουν την ευλογία της αναβίωσης.

Φορούν ένα λευκό ένδυμα που συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και μπαίνουν όπως ακριβώς μπήκε και ο Ιησούς στα νερά του Ποταμού για να τον βαφτίσει ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής. Τη διαδικασία περιγράφει στο βίντεο ο μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος.

«Πάντα αυτές οι στιγμές για το Πατριαρχείο μας είναι σημαντικές γιατί έτσι κρατάμε την ορθόδοξη παράδοσή μας ζωντανή και ξαναζούμε όλοι μας τις στιγμές που ο Χριστός βαφτίστηκε σε αυτά τα νερά. Σε αυτόν τον τόπο έρχονται χιλιάδες κόσμου για να βαφτιστούν και να προσκυνήσουν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. » εξηγεί ο ιεράρχης.

Στον Τόπο της βάφτισης του Ιησού, πάνω στη σπηλιά του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , υψώνεται το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Από αυτό πέρασαν οι Εβραίοι στη Γη της Επαγγελίας σύμφωνα με τις γραφές .

Η πρόσβαση των προσκυνητών στην Ιερά Mονή του Προδρόμου δεν είναι πάντα εφικτή καθώς βρίσκεται στην περιοχή της νεκρής ζώνης με τα σύνορα της Ιορδανίας, αλλά η γιορτή των Θεοφανείων κάθε χρόνο τον Ιανουάριο , είναι λαμπρή . Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τελεί το Μεγάλο Αγιασμό των υδάτων στον Ιορδάνη Ποταμό εις ανάμνηση της βάφτισης του Σωτήρα ,πραγματοποιώντας λιτανεία με όλους τους αγιοταφίτες πατέρες και τους επισκέπτες.

Μάλιστα,αφού ευλογήσει το νερό της κολυμβήθρας , ρίχνει βασιλικούς δεμένους στα νερά του Ιορδάνη ποταμού και την ίδια ώρα περιστέρια λευκά πετούν στον ουρανό θυμίζοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην βάφτιση του Χριστού.

Ο Ιορδάνης είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Αγίας Γης. Σχηματίζεται από τρία υδάτινα ρεύματα. Το όνομά του προέρχεται από τη σημιτική λέξη Γιαράντ που σημαίνει ορμητικός. Στις όχθες του , απέναντι από την Ιεριχώ , χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν τον διαβούν για να μπουν στην Γη της Επαγγελίας. Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια τεράστια τάφρος.Ο ιερός αυτός ποταμός κατά την χειμερινή περίοδο φουσκώνει από τα βρόχινα νερά, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι παρά ένα ασήμαντο ποταμάκι με λιγοστά νερά. Ο Ιορδάνης ποταμός είναι η κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ, που διασχίζει τη χώρα από το βορρά προς νότο και αποτελεί τα φυσικά σύνορα με την Ιορδανία. Το βάθος του και το πλάτος του ποικίλει. Ο ποταμός , εκτός από τον πρωτεύοντα ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στην οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ, συνδέθηκε με πολλά θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα.

«Στην έρημο του Ιορδάνη ασκήτεψε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εκτός του ότι βαπτίστηκε ο Χριστός» λέει ο ηγούμενος του αββά Γεράσιμου αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος. «Τον Ιορδάνη πέρασαν και οι Εβραίοι κοντά στην Ιεριχώ με επικεφαλής τον Ιησού του Ναυή, όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο και αφού περιπλανήθηκαν στην έρημο για 40 χρόνια. Από εδώ επίσης έγινε και η ανάληψη του προφήτη Ηλία στον ουρανό. Στην έρημο ασκήτεψε και η οσία Μαρία η Αιγυπτία και ο αββάς Ζωσιμάς. Υπάρχουν και σήμερα πολλά μοναστήρια, διότι ασκητές και αναχωρητές αναπαύονται ιδιαίτερα μέσα στην έρημο.»

Σήμερα, το προσκύνημα αυτό είναι από τα πιο δημοφιλή, παρότι η επισκεψιμότητα επηρεάζεται πολύ από τα γεγονότα και τις συρράξεις στην περιοχή, η οποία πάντα θεωρείται εμπόλεμη ζώνη.