ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ: Διπλωματική έμφαση στην Αγία Αικατερίνη – Ένα μοναστήρι, σύμβολο πίστης και ιστορίας-Σημαντική θέση στην τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατέλαβε το ζήτημα της προστασίας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ενός εκ των σπουδαιότερων μοναστηριών της Χριστιανοσύνης, εγγεγραμμένου στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Επιμέλεια- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Αλ Σίσι, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία, επιβεβαίωσε την αταλάντευτη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη διατήρηση και προστασία των θρησκευτικών ιερών στην επικράτεια της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της Ιεράς Μονής Σινά, η οποία αποτελεί μοναδικό φάρο πνευματικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας για την Ορθοδοξία και τον παγκόσμιο Χριστιανισμό.
Ιερός τόπος διεθνούς εμβέλειας με ελληνικό αποτύπωμα
Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης λειτουργεί αδιάκοπα για σχεδόν 1.500 χρόνια, κάτω από τη δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, ο οποίος εκλέγεται και ενθρονίζεται σύμφωνα με τον Ορθόδοξο κανονικό Τύπο. Η αδελφότητα του Σινά αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες μοναχούς, γεγονός που προσδίδει στο μοναστήρι ισχυρή εθνική και πνευματική σημασία για την Ελλάδα.
Η παρουσία ελληνικών κοινοτήτων και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων σε περιοχές όπως το Σινά υπαγόμενη στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ή και αυτόνομη, έχει ιστορικά διαφυλαχθεί με τη στήριξη κρατικών διπλωματικών μηχανισμών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Συμβολισμός σε περίοδο περιφερειακής αστάθειας
Η αναφορά στη Μονή Σινά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς καταδεικνύει ότι η προστασία των ορθοδόξων ιερών στην Αίγυπτο παραμένει θέμα διαρκούς ελληνοαιγυπτιακού διαλόγου, όχι μόνο σε θρησκευτικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Η συνομιλία Μητσοτάκη – Σίσι, πέραν της αναφοράς σε ενεργειακά, γεωπολιτικά και αμυντικά ζητήματα, απέδειξε ότι η θρησκευτική κληρονομιά αποτελεί ενεργό στοιχείο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διατηρεί σταθερή παρουσία στην Αίγυπτο, υπό τη στήριξη και αναγνώριση του αιγυπτιακού κράτους. Η Μονή Σινά, μολονότι κανονικά αυτόνομη, συμβολίζει την ενότητα των Ορθοδόξων στην περιοχή.
Η Ελλάδα παραμένει εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας
Η Αθήνα έχει αναδείξει πολλές φορές τον σεβασμό προς τα πατροπαράδοτα δικαιώματα των Ορθοδόξων κοινοτήτων σε τρίτες χώρες ως κομβικό άξονα της εξωτερικής της πολιτικής. Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, πέραν του πνευματικού ρόλου του, καταλαμβάνει θέση και στον σύγχρονο διπλωματικό λόγο, σε συνθήκες έντασης και αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τη σταθερή προστασία του μοναστηριού, και υπενθύμισε ότι το Σινά αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, μοναχικής αφιέρωσης και ελληνοχριστιανικής παρουσίας σε αραβικό έδαφος.
Σε μια περίοδο παγκόσμιας ανασφάλειας, η εστίαση στο Σινά ενώνει θρησκευτική ευλάβεια και πολιτική ευθύνη. Η φροντίδα για έναν ιερό τόπο δεν αποτελεί απλώς πράξη πολιτισμού – είναι πράξη σεβασμού στο πρόσωπο του άλλου και στα ίχνη των αιώνων.