Η AHEPA τίμησε τον γγ Απόδημου Ελληνισμού, Γ. Χρυσουλάκη για την προσφορά του στην ομογένεια

AHEPA: Το απόγευμα της Κυριακής άρχισαν στην Αθήνα οι εργασίες του 99ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Ιουλίου με μια σειρά εκδηλώσεων.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, η κεντρική διοίκηση της AHEPA από τις ΗΠΑ απένειμε στον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη, το βραβείο «2021 AHEPA Public Service Award» για την κοινωνική του προσφορά και την προσφορά του στην ομογένεια.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που του έκαναν, τους συνεχάρη για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην Αθήνα, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Η πρωτοβουλία αυτή δίνει το σήμα στους ομογενείς μας να επισκεφθούν για τις διακοπές τους την Ελλάδα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τα μέγιστα στον ελληνικό τουρισμό σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο» τόνισε. Υπογράμμισε δε στη συνέχεια τη σημασία της ύπαρξης και δράσης της AHEPA, «της μεγαλύτερης και παλαιότερης ομογενειακής οργάνωσης, που σχεδόν επί μία εκατονταετία πρεσβεύει και προωθεί τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ακόμη ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπηρετώντας την κληρονομιά της χώρας μας, μέσω των διαχρονικών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προωθούμε τη χώρα μας και ανοίγουμε νέους δρόμους για την παγκόσμια στήριξη των αξιών αυτών. Σε παλαιότερους, δύσκολους καιρούς, οι πρόγονοί σας άφησαν τη γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε μία φιλόξενη αλλά μακρινή χώρα. Αγάπησαν τη νέα τους πατρίδα, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ τον τόπο της καταγωγής τους. Έτσι, οι Έλληνες του εξωτερικού, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά και στα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω, όταν τους χρειάστηκε η πατρίδα, για να πολεμήσουν. Αλλά και από τις νέες τους πατρίδες βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν στον πόλεμο, δεν την ξέχασαν όμως ούτε στην ειρήνη».

Σε χαιρετισμό του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την AHEPA πολλαπλασιαστή ισχύος των ελληνομερικανικών σχέσεων. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η ελληνοαμερικανική διασπορά και ειδικά οργανισμοί όπως η AHEPA, προωθούν τις διμερείς σχέσεις και διαδραματίζουν τεράστιας σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη των κοινών στόχων.