ΟΜΣΙΕ: Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του Δελτίου της Ψαλτικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, που τηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος προχωράει σε μια εκτενή χαρτογράφηση της ψαλτικής κοινότητας.
Kάθε Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο παρουσιάζεται σε ένα Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, To Δελτίο για την Βυζαντινή Μουσική επιμελήθηκε και συνέταξε ο αείμνηστος καθηγητής και άρχων Πρωτοψάλτης Αντώνης Αλυγιζάκης, προ δεκαετίας, το 2015.
Κάθε Δελτίο, όπως και της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης οφείλει να συμπληρώνεται και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 10 χρόνια ή, αν συντρέχει σοβαρός λόγος, νωρίτερα, από την ίδια την κοινότητα φορέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και με τη συνδρομή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτυπώνει τη ζωντανή κληρονομιά της Ελλάδας με τρόπο ευσύνοπτο.
Η πρωτοβουλία αυτή που διοργανώνεται για πρώτη φορά αποσκοπεί στην στατιστική μελέτη επιμέρους χαρακτηριστικών των μελών της κοινότητας (ηλικία, μουσική κατάρτιση, γενικό μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική ζωή, ψαλτική ενασχόληση, κ.λπ.).
Όσοι συμμετέχουν στην έρευνα διατηρούν την ανωνυμία τους, καθώς δεν καταγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητάς τους (προσωπικής ή ηλεκτρονικής).