ΣΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΣ: Ιστορική επίσκεψη με φόντο την προστασία της ορθόδοξης κληρονομιάς στο Σινά
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σε μία ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025 με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και πνευματικά φορτισμένο κλίμα, με επίκεντρο τον ρόλο της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά.
Το Σινά ως φάρος Ορθοδοξίας και διαλόγου
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος της Μονής Σινά στη διατήρηση της ορθόδοξης παράδοσης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα της Μονής, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μοναδικό σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη γεωπολιτική περιοχή.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάγκη προστασίας των περιουσιακών στοιχείων της Μονής, ιδίως του ιστορικού κτηρίου και των παρακείμενων χώρων που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μοναστικής ζωής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σεβασμό προς την αυτοδιοίκητη και ιδιοκτησιακή αυτονομία της Μονής, η οποία λειτουργεί υπό το ειδικό καθεστώς που αναγνωρίζει η ελληνική και διεθνής κοινότητα.
Εθνική και διεθνής στήριξη
Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Μονής και τη διαφύλαξη των ανεκτίμητων θρησκευτικών και πολιτιστικών της θησαυρών. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει δράσεις που αφορούν τη Μονή σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και Πολιτιστικών Φορέων, όπως η UNESCO, στην οποία είναι καταχωρισμένο το μοναστήρι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την ευαισθησία του, σημειώνοντας πως η διαχρονική φωνή της Μονής Σινά εκπέμπει μήνυμα ειρήνης, πίστης και υπέρβασης των διαφορών, μέσα από τη χιλιετή της παρουσία στην έρημο του Σινά.
Η Ιερά Μονή Σινά λειτουργεί ως παλαιό Σταυροπηγιακό Πατριαρχικό Ίδρυμα υπό την πνευματική εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διατηρώντας μία μοναδική σχέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή πρόθεση για διατήρηση ανοιχτών διαύλων συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του πνευματικού χαρακτήρα της Μονής σε διεθνές επίπεδο.