Γιατί δεν επιτρέπεται η Θεία Κοινωνία μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας;

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αναστάτωση αλλά και διαχωρισμό έχει επιφέρει στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας το 2ο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, δίχως ωστόσο να υπάρχει κάποια εγγύηση για την σαφή ημερομηνία που θα λήξει οριστικά (ενδέχεται να υπάρξει παράταση) αφού αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη των κρουσμάτων στην χώρα μας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα,  οι Σεβαστοί Ιεράρχες είναι …”χωρισμένοι”.  Κάτι το οποίο φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία συνήλθε στις 4-6 Νοεμβρίου. Η Ιερά Σύνοδος προσπάθησε να κρατήσει μια ισορροπία και να μην μας πει φόρα -παρτίδα ότι οι Εκκλησίες θα κλείσουν, ενδεχομένως φοβούμενη το κύμα των αντιδράσεων.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω “χωρισμός” που αναφέρεται παραπάνω είχε ήδη δρομολογηθεί από την αναβολή σύγκλησης της Ιεραρχίας για τον μήνα Οκτώβριο, ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα αλλά είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να αποτυπωθεί ξεχωριστά.

Από την πλευρά τους οι Μητροπολίτες έδειξαν να συμμερίζονται και να τηρούν τα  περιοριστικά μέτρα ενώ ταυτόχρονα προσπάθησαν να αποτρέψουν τις θεωρίες συνωμοσίας από τους πιστούς.

Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε επίσης πως αυτή την περίοδο είδαμε Έλληνα Ιεράρχη να δικάζεται για την Θεία Κοινωνία και ευτυχώς όλα εξελίχθηκαν ομαλά για τον Κερκύρας Νεκτάριο, ακούσαμε διάφορες απόψεις για την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας, είδαμε Ιεράρχες να σηκώνουν ανάστημα και να καλούν τον κόσμο να μην φοβάται το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας.

Και πάμε στο σήμερα, στην 4η ημέρα του γενικού lockdown: 

-Δεν μπορεί να βρεθεί μια “φόρμουλα” για την Θεία Κοινωνία εν καιρώ πανδημίας;

-Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Χριστιανών να Κοινωνούν Το Σώμα και Το Αίμα Του Χριστού;

-Γιατί δεν εξετάζουν ως έσχατη λύση να εισέρχονται οι πιστοί με όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ;

Σημειώνεται πως ορισμένες Μητροπόλεις (Δείτε ΕΔΩ) έχουν διευκρινήσει ότι μετά την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown),  οι πιστοί θα μπορούν να προσεύχονται ή να μεταλαμβάνουν μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας κ.λπ.). Γιατί δεν γίνεται λοιπόν κάτι αντίστοιχο για όλη την χώρα;