Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 15/10

: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018.

2019: Η μη περικοπή των συντάξεων «τρώει» τα περισσότερα αντίμετρα

Με κεντρικό σενάριο που θα προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί χωρίς να χρειαστεί η περικοπή των συντάξεων από την 1η-1-2019 την οποία ορίζει ο ν. 4472/2017 αλλά και χωρίς την εφαρμογή του συνόλου των εξισορροπητικών αντίμετρων, τα οποία επίσης περιλαμβάνει ο ν. 4472/2017, στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019. Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα κοινωνικών παροχών και φοροελαφρύνσεων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, από το σχέδιο που θα σταλεί στην Κομισιόν δεν θα απουσιάζει το λεγόμενο «σενάριο βάσης», που περιλαμβάνει την ψηφισμένη και συμφωνημένη περικοπή των συντάξεων μαζί με τα εξισορροπητικά αντίμετρα. Αιτία το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς για τον δημοσιονομικό χώρο των επόμενων ετών.

Μια σημαντική διαφορά από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του μήνα θα είναι ότι το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων και παράλληλα της εφαρμογής των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτυπώνεται όχι μόνο για το 2019 αλλά μέχρι και το 2022, το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

– Ώρα της κρίσης στα – Στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος

Ξεκινάει σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι βουλευτές της χώρας καλούνται να αποφασίσουν για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ενώ η απόφασή τους αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη σε μία μάχη η οποία εκτιμάται ότι θα είναι στήθος με στήθος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι καθοριστικό για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς είτε θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

5.500 άνεργων επιστημόνων στο Δημόσιο

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημόσια προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ του προγράμματος για την απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στο ΦΕΚ, το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας και θα ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών επιλογής των ανέργων.

Βασικός στόχος του προγράμματος μέσα από την επιδότηση των άνεργων πτυχιούχων είναι η ανακοπή της φυγής των επιστημόνων και των νέων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (brain drain).

: 43 συλλήψεις σε αστυνομικούς ελέγχους

Συνολικά 43 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα στη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

Όπως ανακοινώθηκε, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών, Αστυνομίας και Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης συνέλαβαν:

10 άτομα για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
5 άτομα για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα.
8 άτομα για περιπτώσεις κλοπής και απόπειρας κλοπής.
5 άτομα για παράβαση του νόμου περί Τελωνειακού Κώδικα
2 άτομα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων
6 άτομα για παράβαση του νόμου περί υπαίθριου εμπορίου,
2 άτομα για παράβαση του νόμου περί όπλων
3 άτομα για κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων.
2 άτομα για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.

Σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες συλλήψεις, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 34 και 49 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας στην περιοχή του Λαγκαδά, να μεταφέρουν τρεις αλλοδαπούς, που στερούνταν των απαραιτήτων ταξιδιωτικών εγγράφων για την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

: Στο 37,4% το ποσοστό του CSU, άλμα 10 μονάδων για τους Πράσινους

Στο 37,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό των Χριστιανο-κοινωνιστών (CSU) στις βουλευτικές εκλογές του κρατιδίου της Βαυαρίας, με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Άγκελα Μέρκελ να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Το συγκεκριμένο ποσοστό σηματοδοτεί την απώλεια της αυτοδυναμίας για το συντηρητικό κόμμα, το οποίο κυριαρχεί στο γερμανικό κρατίδιο τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια.

Ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,8%, καταγράφοντας άνοδο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε το τοπικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 11,8%, ενώ ακολούθησε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία εξασφάλισε για πρώτη φορά την είσοδο στην τοπική Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό 10,4%.

– Newsweek: Ένας βιασμός κάθε εβδομάδα στη

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στη Μόρια το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, κάνοντας λόγο για κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, ενώ δεν παραλείπει να καταγγείλει και τα δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

«Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται πάνω από το μεγαλύτερο κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα, το ίδιο κάνουν τα παιδιά και οι γυναίκες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο ρεπορτάζ.

Μεταφέρνοντας αποκαλυπτικές μαρτυρίες, το αμερικανικό περιοδικό παρατηρεί ότι «οι μητέρες που ζουν στη Μόρια, μένουν ξάγρυπνες όλη νύχτα, προκειμένου να προσέχουν τα παιδιά τους».

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα περιστατικά βίας καιhttps://www.tilegrafima.gr/syntakseis-epidomata/syntaxeis-afxiseis-se-kyries-kai-epikourikes-syntaxeis-dikaiouchoi σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΟΛΑ ΤΑ NEWS ΕΔΩ