Επιμέλεια-Γιάννης Παπανικολάου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025, συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Κωστή Δήμτσα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συνεχή δωρεά ιατροτεχνολογικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού προς τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Η συνεργασία αυτή, που αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς πυλώνες κοινωνικής αλληλεγγύης, επιβεβαιώνει τη διαχρονική στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινή προσπάθεια ενίσχυσης των δομών περίθαλψης.
Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός International Orthodox Christian Charities (IOCC), σε αγαστή συνεργασία με την «Αποστολή», έχει αποστείλει και παραδώσει στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας συνολικά 60 κοντέινερ με υγειονομικό υλικό, συνολικής αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, συνεχίζεται αδιάλειπτα για δώδεκα χρόνια, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακές Μονάδες σε όλη τη χώρα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Αλεξάνδρα” και του Μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου”, κ. Ελπινίκη Ταβιανάτου, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του «Αλεξάνδρα» κ. Ευσταθία Κατοίκου και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του «Έλενα Βενιζέλου» κ. Χρυσάνθη Κάντζιου.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την Εκκλησία και τους ομογενειακούς οργανισμούς:
«Η “Αποστολή” και ο διεθνής οργανισμός των Ορθόδοξων Εκκλησιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η βοήθειά τους τότε ήταν κυριολεκτικά σωτήρια. Θυμάμαι ακόμη το κοντέινερ που είχε φτάσει στον “Ευαγγελισμό” και μας έσωσε, όταν δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη. Σήμερα, σε καλύτερες συνθήκες, η βοήθειά τους εξακολουθεί να είναι ανεκτίμητη. Ευχαριστώ τον κύριο Δήμτσα και τους συνεργάτες του για τη συνέπεια και τη διαρκή παρουσία τους».
Η «Αποστολή» συνεχίζει τη φιλανθρωπική της δράση
Ο κ. Κωστής Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της «Αποστολής», σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αμερικής, έχει διανείμει εκατοντάδες τόνους υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία και κοινωνικά ιατρεία, με στόχο την ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών.
«Από την αρχή της κρίσης, όταν η χώρα είχε ανάγκη, η Ομογένεια κινητοποιήθηκε. Οι Έλληνες της Αμερικής στάθηκαν στο πλευρό της πατρίδας και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με θαυμαστή συνέπεια επί δώδεκα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Εκκλησία δίπλα στην κοινωνία
Ο Υπουργός σημείωσε ότι η συνεισφορά της Εκκλησίας δεν περιορίζεται στη φιλανθρωπία, αλλά αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής υπευθυνότητας και συνοχής. «Η Ελλάδα δεν θα είχε σταθεί όρθια αν η Εκκλησία δεν φρόντιζε καθημερινά χιλιάδες συνανθρώπους μας σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ακόμη και σήμερα, με αυξημένους προϋπολογισμούς στο Υπουργείο Υγείας, οι ανάγκες του ΕΣΥ παραμένουν μεγάλες.
Η δωδεκαετής συνεργασία «Αποστολής» – IOCC λειτουργεί ως υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης που γεφυρώνει το έργο της Εκκλησίας με το κράτος και την ομογένεια. Ένα έργο που, όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «δεν αποτιμάται μόνο σε χρήμα, αλλά σε πίστη, ανθρωπιά και συνέπεια απέναντι στον άνθρωπο».
 
	    	




















