Ιερώνυμος: 13 χρόνια στο τιμόνι της Εκκλησίας

Μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου 2008, όταν τα εξωτερικά φώτα της Μητρόπολης Αθηνών άναψαν. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος γύρισε σελίδα,και εξέλεξε εκλέξει τον 20ο Αρχιεπίσκοπό της, τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο.

Η Εκκλησία αποχαιρέτησε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που έφερε στην Εκκλησία τους νέους ο οποίος τους είχε καλέσει όπως θέλουν, ακόμη και αν φορούσαν σκουλαρίκι και τζιν και περάσε στον Ιερώνυμο ο οποίος είναι περισσότερο εσωστρεφής και λιγομίλητος.

«Αφήστε να μιλήσουν τα έργα, δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς» είχε πει παλαιότερα σε συνεντευξή του ενώ πολλές φορές έχει δεχθεί πυρά γιατί δεν τοποθετείται σε κοινωνικά θέματα.

Ποιος είναι ο Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης)

O Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Ένα από τα εγγονάκια του αδελφού του Αλέκου, λέγεται Γιάννης – Ιερώνυμος, όπως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Gratz Αυστρίας, στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας.

Συμφοιτητής με τον Πάπα Βενέδικτο

Στη Γερμανία ήταν συμφοιτητής με τον πρώην Ποντίφικα, τον Πάπα Βενέδικτο, κατά κόσμον Γιόσεφ Ράτζιγνκερ. Τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, άλλωστε ο πρώην Πάπας γνώρισε να διαβάζει αρχαία Ελληνικά.

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών καθώς και στο Γυμνάσιο Αυλώνος. Κάθε χρόνο συναντάται με τους μαθητές του από τη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη και από τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που δίδασκε στην Αλίαρτο. Έχει κρατήσει το βαθμολόγιο των μαθητών του και σε κάθε συνάντησή τους το διαβάζει.

Το 1970 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας». Το 1981 εξελέγη μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Παράλληλα με την αναστήλωση των εκκλησιών και των μοναστηριών ανεδείκνυε και τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Το 1998 είχε διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Η αγάπη του για το ησυχαστήριό του

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατοικεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο δεύτερο όροφο της οδού Αγίας Φιλοθέης σε ένα διαμέρισμα 120 τμ. Από την πρώτη στιγμή ως Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τα γερμανικά εγχειρίδια με μελέτες για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

Το ησυχαστήριό του είναι στα Ζάλτσα Βοιωτίας.

Εκεί έχει ιδρύσει και μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα με ειδική ράτσα κατσικιών, τα οποία έφερε από την Ισπανία. Μάλιστα, στο κτήμα του υπάρχουν και τρία ελάφια.