Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Πάνω 750.000 δολάρια για τους πυρόπληκτους

: Περισσότερα από 750.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για την υποστήριξη πολλών πυρόπληκτων και επιχειρήσεων που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές αναφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του εράνου προς ανακούφιση των πυρόπληκτων στην Ελλάδα καθώς αρχίζει η καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών με τη βοήθεια του οργανισμού IOCC.

Ήδη, η οργάνωση IOCC, σε στενή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, απέστειλε ειδικούς στην Αττική και στην Εύβοια, ξεκινώντας από την Εύβοια, με τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι του COVID-19, έτσι ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες για την αποτελεσματικότερη διοχέτευση της χρηματικής βοήθειας. Οι απεσταλμένοι της IOCC προγραμματίζουν συναντήσεις με τοπικούς ηγέτες, πυρόπληκτους, υπευθύνους καταφυγίων, εκκλησιαστικούς και κυβερνητικούς παράγοντες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

«Αυτή το κρίσιμο στάδιο του «προσδιορισμού των αναγκών» θα επιτρέψει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στην οργάνωση IOCC να κατανοήσει βαθύτερα τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων. Μερικά από τα προβλήματα που θα εξετασθούν είναι: πληθυσμιακές ομάδες και αριθμός ατόμων που έχουν πληγεί (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, παιδιά κ.ά.), υπάρχουσα παροχή βοήθειας από το κράτος ή άλλες ΜΚΟ, θέματα ασφαλείας που ίσως επηρεάσουν τις δομές βοήθειας, προσωρινά καταλύματα και επείγουσες δομές φιλοξενίας, άλλες βασικές ανάγκες που σχετίζονται με τη γεωργία, την ύδρευση, τη διατροφή και την υγιεινή των χώρων», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει ότι μετά από τη δημιουργία του ειδικού ταμείου για την ανακούφιση των πυρόπληκτων στην Ελλάδα και την έκκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου προς όλες τις κοινότητες για τη διενέργεια ειδικού εράνου, περισσότερα από 750.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για την υποστήριξη πολλών πυρόπληκτων και επιχειρήσεων που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 300.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί είτε με ατομικές δωρεές είτε μέσω των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών δωρεών, η Ηγεσία των 100 συνεισέφερε 200.000 δολάρια σε εξισωτική χρηματοδότηση, το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχε με 50.000 δολάρια σε εξισωτική επιχορήγηση, ενώ η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνέβαλλε με 200.000 δολάρια από εσωτερικά κεφάλαια.

Μόλις ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του εν λόγω εράνου δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες η θλίψη και ο πόνος μας ήταν μεγάλος παρακολουθώντας τις πυρκαγιές να καταστρέφουν την αγαπημένη μας Ελλάδα, αλλά όμως οι πιστοί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ανταποκρίθηκαν με μια συγκινητική προσπάθεια. Μετά από τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εράνου, προσκαλώ όλη την Ομογένεια, τους πιστούς μας, τις κοινότητες, τα τμήματα της Φιλόπτωχου, τους νέους, τα σχολεία, τους τοπικούς συλλόγους και τους απανταχού αδελφούς να συνεχίσουν τις δωρεές κατά το δυνατόν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τουλάχιστο το πόσο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για να προσφέρουμε ουσιαστικά».

Επιπλέον η οργάνωση IOCC, σε στενή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, απέστειλε ειδικούς στην Αττική και στην Εύβοια, ξεκινώντας από την Εύβοια, με τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι του COVID-19, έτσι ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες για την αποτελεσματικότερη διοχέτευση της χρηματικής βοήθειας. Οι απεσταλμένοι της IOCC προγραμματίζουν συναντήσεις με τοπικούς ηγέτες, πυρόπληκτους, υπευθύνους καταφυγίων, εκκλησιαστικούς και κυβερνητικούς παράγοντες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ο προσδιορισμός των αναγκών θα ολοκληρωθεί σε δυο εβδομάδες και αποτελεί βασικό στάδιο για την ταυτοποίηση των πληγέντων και των σημείων συντονισμού, πρόσβασης και διοχέτευσης των προμηθειών. Εάν η ομάδα των ειδικών εντοπίσει αιτήματα για επείγουσα βοήθεια κατά το χρονικό αυτό διάστημα, τότε θα δοθεί ειδική προτεραιότητα στην εξέταση και στην χορήγηση άμεσης βοήθειας.

Αυτή το κρίσιμο στάδιο του «προσδιορισμού των αναγκών» θα επιτρέψει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στην οργάνωση IOCC να κατανοήσει βαθύτερα τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων. Μερικά από τα προβλήματα που θα εξετασθούν είναι: πληθυσμιακές ομάδες και αριθμός ατόμων που έχουν πληγεί (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, παιδιά κ.ά.), υπάρχουσα παροχή βοήθειας από το κράτος ή άλλες ΜΚΟ, θέματα ασφαλείας που ίσως επηρεάσουν τις δομές βοήθειας, προσωρινά καταλύματα και επείγουσες δομές φιλοξενίας, άλλες βασικές ανάγκες που σχετίζονται με τη γεωργία, την ύδρευση, τη διατροφή και την υγιεινή των χώρων.

Με την ολοκλήρωση του «προσδιορισμού των αναγκών» η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η IOCC θα εφοδιαστούν με ένα κατάλληλο εργαλείο για την άμεση, τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, έτσι ώστε το πρόγραμμα βοήθειας να έχει τον απαραίτητο ποιοτικό προγραμματισμό και να ακολουθεί τα διεθνή και τα τοπικά πρότυπα ποιότητας ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον, η Ιερά Αρχιεπισκοπή συνεχώς θα ενημερώνει το πλήρωμα για την εξέλιξη του εράνου αλλά και για τον τρόπο διοχέτευσης της βοήθειας.