Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλα τα για τα αναδρομικά, τον κοινωνικό τουρισμό και τα επιδόματα

Σε κρίσιμο μήνα για τις και το ύψος των , την επιστροφή από παλαιότερες περικοπές και τον επανασχεδιασμό του τρόπου εκταμίευσης των συνταξιοδοτικών παροχών εξελίσσεται ο Ιούλιος, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ τίθενται σε εφαρμογή κυβερνητικά μέτρα που αλλάζουν τη μέχρι τώρα εικόνα των συντάξεων.

Σε κρίσιμο μήνα για τις πληρωμές και το ύψος των συντάξεων, την επιστροφή από παλαιότερες περικοπές και τον επανασχεδιασμό του τρόπου εκταμίευσης των συνταξιοδοτικών παροχών εξελίσσεται ο Ιούλιος, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ τίθενται σε εφαρμογή κυβερνητικά μέτρα που αλλάζουν τη μέχρι τώρα εικόνα των συντάξεων.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται η απόφαση του που θα κρίνει ποιοι συνταξιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα δικαιούνται αναδρομικά από παλαιές περικοπές των συντάξεών τους κατά τα έτη 2011 και 2012.

Ταυτοχρόνως, στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά οκτώ μηνών από τις αυξήσεις επικουρικής σύνταξης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020.

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι επικουρικές και η επιστροφή

Οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις – που χορηγήθηκαν τον Ιούνιο – προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4670/2020 με τον οποίο καταργήθηκαν περικοπές του που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Επίσης, στο τέλος του μήνα Ιουλίου θα καταβληθούν – για πρώτη φορά – από κοινού οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου, καθώς από τον μήνα αυτόν αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών και θα καταβάλλονται πλέον μαζί με τις κύριες συντάξεις.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία έκδοσης της απόφασης του για τα αναδρομικά παλαιότερων ετών που αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Εντός της εβδομάδος αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση, η οποία – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών – θα αφορά αναδρομικά  11 μηνών, δηλαδή  του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του (Ιούνιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Η επιστροφή

Η πιλοτική δίκη – την απόφαση της οποίας αναμένουμε – διεξήχθη στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου και έγινε κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Εργασίας. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η απόφαση για την επιστροφή των περικοπών θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που έχουν προχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές. Σημειώνεται ότι στη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000-250.000 συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τους νομικούς, το πιθανότερο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο να περιοριστεί στην εξέταση των νομικών θεμάτων και να μην τοποθετηθεί για το αν τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους ή μόνο σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές. Στην περίπτωση αυτή την τελική απόφαση θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση.

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ – Μηνιαίες δόσεις

Εφόσον τελικώς η απόφαση του «ανοίξει τον δρόμο» για την επιστροφή , στο σύνολο των το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί φθάνει περίπου τα 3,9 δισ. ευρώ. Το καθαρό ποσό, μετά τις κρατήσεις, κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και το 2012, και επιπλέον 2 δισ. ευρώ προέρχονται από την κατάργηση των «δώρων». Στην περίπτωση αυτή η αποπληρωμή τους αναμένεται να γίνει με μηνιαίες δόσεις σε χρονικό ορίζοντα ετών.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πρόκειται να δοθούν στις 9 Ιουλίου σε περίπου 240.000 δικαιούχους , οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις με τον . Τα αναδρομικά των επικουρικών αφορούν τους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μειώσεις με τον νόμο 4387/2016, τις οποίες το έκρινε αντισυνταγματικές. Οι αυξήσεις που έλαβε η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων τον Ιούνιο ήταν κατά μέσο όρο μεικτά 99,57 ευρώ τον μήνα και καθαρά προ φόρου 75,47 ευρώ. Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν στις 9 Ιουλίου αναδρομικά – οκτώ μηνών – που μεσοσταθμικά κυμαίνονται έως 1.700 ευρώ. Η μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων είναι οι πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (περίπου 162.000) και θα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών ύψους 624 ευρώ.

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ – Κοινωνικός τουρισμός/ Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα

Μετά το δικαιούχων για το ενισχυμένο και διευρυμένο , ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης προχώρησε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 7 εκατ. ευρώ αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των διαθέσιμων επιταγών κατά 70.000, επιπλέον των 300.000 επιταγών που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Συνολικά, θα χορηγηθούν 370.000 επιταγές, δηλαδή πάνω από 2,5 φορές περισσότερες (164%) σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 37.000.000 €.

Επίσης, δίνεται τελευταία της προθεσμίας υποβολήςαιτήσεων συμμετοχής των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων αλλά και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων μέχρι την Παρασκευή, 10 Ιουλίου και ώρα 23:59. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ως ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής, επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων καθώς αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών.

Οι διακοπές μέσω των επιταγών μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του και θα έχουν διάρκεια:

-από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή

-από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών εδώ.

Με λίγα λόγια η διαδρομή είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλικάρουν εδώ.

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή στους αγρότες