ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2019, ΕΙΔΗΣΕΙΣ : Όλα τα ΝΕΑ για ΕΦΚΑ, Αποστράτους, ΟΓΑ

, : Όλα τα για ΕΦΚΑ, Αποστράτους, – Αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και τα 180 ευρώ το μήνα αναμένεται να δουν οι συνταξιούχοι από τις αρχές του 2020.  Πληρωμές και αιτήσεις για , Α21 επίδομα παιδιού ,επίδομα ενοικίου .

-Την απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις που αποκάλυψε χθες Παρασκευή το Open TV και ο Σπύρος Δημητρέλλης επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ.

Από τις αυξήσεις μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 με πάνω από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται από 60 έως 120 ευρώ λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης μετά τις περικοπές λαμβάνει κύρια σύνταξη 722 ευρώ και επικουρική 187 ευρώ. Με το νέο πλαίσιο μπορεί να δει αύξηση 34 ευρώ στην κύρια και 96 ευρώ στην επικουρική. Το όφελος που θα έχει θα αγγίζει τα 130 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα συνταξιούχος με 42 έτη ασφάλισης παίρνει κύρια σύνταξη 1086 ευρώ και επικουρική 239 ευρώ. Η θα έχει αύξηση κατά 105 ευρώ και η επικουρική 80 ευρώ. Το όφελος που θα έχει θα αγγίζει τα 185 ευρώ το μήνα.

Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αφορούν 465.000 συνταξιούχους που θα δουν μεσοσταθμική αύξηση στη  τους που θα φτάνει τα 52 ευρώ. Πάντως οι τελικές αυξήσεις θα καθοριστούν μετά τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής η οποία θα διαμορφώσει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στα πλαίσια της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο Θοδωρής Βγενής οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις συγκεκριμένες αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τουλάχιστον τρεις μήνες αναδρομικά και ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία και για τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Σε αυτή την περίπτωση «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες των . Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης έχουν τονίσει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα παραμένει νεφελώδες το τοπίο για το κρίσιμο δεκάμηνο (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και εκεί θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων και για το αν θα καταφέρουν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν 4 δισ. ευρώ.

Αναδρομικά 2019

Αναδρομικά ύψους 4 δισ ευρώ καλείται να καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που δημοσιοποίησε σήμερα το ΣτΕ καθώς όπως όλα δείχνουν μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί το dikaiologitika.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Άρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Aκόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 60 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από 1ης/1/2019 που έχουν την νέα επανυπολογισμένη σύνταξη (με ποσό εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και την προσωπική διαφορά) δεν μπορούν να ζητήσουν επιστροφές αφενός γιατί οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό, αφετέρου διότι ο επανυπολογισμός με βάση τη σύνταξη που περιελάμβανε τις παράνομες μειώσεις κρίθηκε συνταγματικός με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2019, 120 δόσεις εφορία, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Τα ΝΕΑ 

Το κενό των αποφάσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι δεν λένε τίποτε για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι για το διάστημα που δεν είχαν επανυπολογισμό σύνταξης, αλλά και για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, που κρίθηκαν παράνομες οι μειώσεις, μέχρι τον Μάιο του 2016, που ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να νομιμοποιήσει τις παράνομες μειώσεις με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το «κρίσιμο» 10μηνο – Αναδρομικά συντάξεις 2019

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι στο τραπέζι και το διάστημα των επιστροφών στις κύριες συντάξεις είναι διάστημα των 10-12 μηνών που μεσολαβεί από τον Ιούνιο του 2015, που το ΣτΕ διέταξε να διακοπούν οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093, μέχρι τον Μάιο του 2016, που μπήκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το διάστημα αυτό αναδρομικών (10 μήνες για τις κύριες συντάξεις και 12 για τις επικουρικές) είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να αναγνωριστεί για τις επιστροφές σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, είτε έκαναν αγωγές είτε όχι.

Οι διεκδικήσεις αναδρομικών στα δικαστήρια μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές φτάνουν ως και το 2018. Τα, δε, Πρωτοδικεία σε όλες τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δικαιώνουν συνταξιούχους με αναδρομικά ως 33 μήνες. Οι διεκδικήσεις σταματούν στους 41 μήνες (ήτοι από Ιούλιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018), αν λάβει κανείς υπόψη ότι από 1ης/1/2019 υπάρχει επανυπολογισμός συντάξεων με νομιμοποίηση των περικοπών.

Με νέα απόφαση ΣτΕ η τελική ρύθμιση

Η κυβέρνηση θα περιμένει μια ακόμη απόφαση του ΣτΕ για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί, τι θα δώσει και πότε από τα αναδρομικά, καθώς στις πέντε αποφάσεις που βγήκαν για το νόμο Κατρούγκαλου το θέμα των αναδρομικών δεν έκλεισε. Η απόφαση, που πιθανότατα θα δείξει τι επιστρέφεται, είναι αυτή που θα πάρει το ΣτΕ σε αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ για αναδρομικά που κέρδισαν συνταξιούχοι στα δικαστήρια. Η απόφαση του ΣτΕ θα καθορίσει το διάστημα των επιστροφών και θα δώσει την ευχέρεια -και αφορμή- στην κυβέρνηση να νομοθετήσει για τα αναδρομικά.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση το Σάββατο (5/10) στον ΣΚΑΪ που είπε σχετικά: «Οτιδήποτε κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο σύνολό του και στο ακέραιο».

Το σχέδιο πάντως που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση είναι να γίνουν επιστροφές σε δόσεις και για διάστημα αναδρομικών ενός 10μήνου. Το κρίσιμο είναι αν αυτό το 10μηνο θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή μόνον όσους έχουν δικαιωθεί με αγωγές. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην περίπτωση που υπάρξει λύση μόνον για όσους έκαναν αγωγές, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα στα δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, οι διεκδικήσεις που φτάνουν ως και το 2018 θα κριθούν αποκλειστικά στα δικαστήρια.

ΟΠΕΚΑ Α21 επίδομα παιδιού

Οι πληρωμές για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ άρχισαν στις 25 Οκτωβρίου. Η αρχή θα γίνει με το

Από τη στιγμή που κάποιοι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν τη δόση του Ιουλίου θα πάρουν αναδρομικά τα χρήματα στην επικείμενη πληρωμή, εφόσον έχουν διασταυρωθεί οι προϋποθέσεις καταβολής.

Συντάξεις, ένσημα, ταμεία, νέα δεδομένα για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ

ΠΡΟΣΟΧΗ: H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Μετά την υποβολή της αίτησης, εφόσον πληρείτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο και να το εγκρίνει ή μη.

Συντάξεις Νοεμβρίου

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

ΚΕΑ

Στις 25/10 πιστώθηκε η δόση του ΚΕΑ.

Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.

Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 για τους αιτούντες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η πληρωμή του ΚΕΑ αναμένεται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής τους.

Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (πχ ΤΕΒΑ).

Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν από την 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού (το έντυπο θα είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Κοινότητας, στα ΚΕΠ και στην Κοινωνική Υπηρεσία). Κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα υποβάλλουν ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο 2018.

Αιτήσεις στο Keaprogram.gr

ΚΕΑ -Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:
– Αριθμός ΑΜΚΑ
– ΑΦΜ
– Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
– Απόδειξη διαμονής
– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
– Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα

Πόσο είναι το επίδομα
Όταν τελικά το επίδομα οι δικαιούχοι θα λάβουν:
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα
Επιπλέον το συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2019, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΠΕΚΑ Α21 ΚΕΑ : Όλες οι ειδήσεις 

 

Συντάξεις: Τι αλλάζει σε κύριες, επικουρικές

Μεταβολές στις εισφορές των μη μισθωτών, στα ποσοστά αναπλήρωσης, στην έκδοση και στον επανυπολογισμό των επικουρικών

Τουλάχιστον πέντε σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αφορούν τις  και των αγροτών, τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τον τρόπο επανυπολογισμού των παλαιών επικουρικών -και παράλληλα την καθιέρωση των νέων ατομικών-, καθώς και τη σταδιακή έναρξη χορήγησης των «ψηφιακών συντάξεων» θεωρείται δεδομένο ότι θα προωθήσει προς υλοποίηση η κυβέρνηση από τις αρχές του 2020.

Αναδρομικά συντάξεις 2019, ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ, Α21, 120 δόσεις : Όλες οι ειδήσεις ΤΩΡΑ

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι εντολές αυτές, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, έχουν τεθεί επιτακτικά από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση όσο και στον αρμόδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση υφυπουργό Νότη Μηταράκη.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να διευθετηθούν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως είναι η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου και το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης των αναδρομικών, για να γυρίσει σελίδα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των δεδομένων που τίθενται και από τις Βρυξέλλες. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια επιζητούν την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των κρατικών προϋπολογισμών που διαμορφώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε αλλαγές που θεωρείται δεδομένο ότι θα προωθηθούν με το επικείμενο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προς υλοποίηση από τις αρχές του 2020 και μετά, είναι οι εξής:

1Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ: Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, που καθιερώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387 του 2016), κρίθηκε αντισυνταγματικός. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ήδη έχουν δηλώσει ότι η νομοθεσία θα εναρμονιστεί άμεσα με την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία με τη διοίκηση του βρίσκονται σενάρια που συνδυάζουν τα χρόνια ασφάλισης (όπως οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είχε το τ.ΤΕΒΕ – τ.ΟΑΕΕ) με το ετήσιο εισόδημα των μη μισθωτών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια να λάβουν μορφή άρθρων εντός του επικείμενου ασφαλιστικού σχεδίου νόμου.

Τα τελευταία ΝΕΑ για συντάξεις αναδρομικά, Πληρωμή ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου, ΟΠΕΚΕΠΕ

Συντάξεις 2019, Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ, Κοινωνικό μέρισμα, ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου