• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αυστηρά μηνύματα Ελλάδας – Κύπρου στην Τουρκία

Newsroom από Newsroom
23/09/2019 | 12:45
Ενημερώθηκε: 23/09/2019 12:47:56
σε ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
72
SHARES
267
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ελλάδα -Κύπρος: Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία. Το μήνυμα Αναστασιάδη, η αντίδραση Ακιντζί και οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κρίσιμες επαφές του.

Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων «βαρύνουσας σημασίας» στις οποίες περιλαμβάνονται αυτή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο Αιγαίο.

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τη σαφή θέση του ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.

«Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Άμεση και επιθετική ήταν η απάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα».

Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο της Κύπρου να εξηγήσει στον γγ του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις)» παρά το γεγονός, όπως προσθέτει, ότι «είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος».

Τεταμένο το κλίμα
«Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» αναφέρει ειδικότερα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Ο Ακιντζί προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στο Λονδίνο «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα. Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τουρκοκυπρίων που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας».Ακιντζί: Προτείνουμε μορατόριουμ γεωτρήσεων | in.gr
Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με την δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα πει περισσότερα και με λεπτομέρειες αύριο, Δευτέρα, το πρωί (08:15) πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα ξημερώματα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι που θα παραστεί στις συνόδους των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμους αρμοδίους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ. Αναφέρεται επίσης ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναστασιάδης: Σε διάλογο μόνο αν σταματήσει τις απειλές η Τουρκία
Εύχομαι η επιστροφή μου από τη Νέα Υόρκη να είναι ακόμα περισσότερο γεμάτη ελπίδες από ό,τι η μετάβαση, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη στάση που έκανε χθες, Σάββατο, στο Λονδίνο καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα έχει επαφές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σε ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου χθες βράδυ, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από τη μετάβαση του στα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούσε να ενημερώσει τους Κύπριους, που διαβιούν στο ΗΒ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτα και της νεολαίας των αποδήμων στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθείτε τα όσα τεκταίνονται στην Κύπρο, παρακολουθείτε τις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ όσο και στην ξηρά με τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται υπερβολική υπομονή για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και είναι με αυτό τον τρόπο που προσπαθούμε μέσα από την διπλωματική οδό, μέσα από την ΕΕ, μέσα από φίλες χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς, να αποτρέψουμε τι απειλές που δεχόμαστε.
«Στο πλευρό μας η ελληνική κυβέρνηση»
»Πάντα στο πλευρό μας είναι η εκάστοτε Κυβερνήσεις της Ελλάδας. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που λέω ότι πέραν από τον άψογο συντονισμό που είχαμε με την Κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Στις 9 Αυγούστου ήταν μια ημερομηνία ελπίδας, που αναπτέρωνε την προσδοκία ότι θα μπορούσε αν υπήρχε η λογική και η αποφασιστικότητα μεταξύ των ηγετών, να καθοριστούν ή να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου από όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η συνάντηση μου με τον κ. Ακιντζί απέδωσε. Απέδωσε στο γεγονός ότι και οι δύο αγωνιώντας για την τύχη και την προοπτική της πατρίδας μας είχαμε πει ότι μπορεί να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και καθορίστηκαν σε τρεις εν τη ουσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω διαλόγου» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Το πρώτο ήταν το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, το δεύτερο ήταν οι συγκλίσεις που είχαμε πετύχει μέχρι το Κραν Μοντανά, το τρίτο ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιουνίου.

»Ακολούθως, και ο κ. Ακιντζί και ο ίδιος προσωπικά ενημερώσαμε την κα Λουτ, αφού εν τω μεταξύ προηγουμένως εκδόθηκε ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφαμε το θετικό της συνάντησης αλλά και της συναντίληψης που κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικράτησε».

«Ο Ακιντζί έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση για το κείμενο»
«Ενημερώσαμε την κα Λουτ, η οποία ενθαρρυμένη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί επισκέφθηκε την Κύπρο. Ετοίμασε με βάση τα όσα την είχαμε ενημερώσει ένα ανάλογο κείμενο, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε πλήρως, ο κ. Ακκιντζί αποδέχθηκε εξίσου, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει την απάντηση για τους γνωστούς λόγους. Έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση. Και η έγκριση δεν ήρθε. Ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις για να προσθέσουν στο ανακοινωθέν ή στους όρους αναφοράς που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που θα ήταν, στη βάση τα όσα είχαμε συμφωνήσει θα ήταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

«Το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος, και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδές ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού» συμπλήρωσε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με ανάλογους όρους ή αναλόγως συμπεριφερόμενος – και ήταν κάτι για το οποίο είχαμε συνεννοηθεί με τον κ. Ακιντζί να αποφευχθεί – θα μπορούσα να ζητήσω ότι για να πάω σε διάλογο θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, θα πρέπει να τερματιστούν οι εγγυήσεις, να αποδοθεί η Αμμόχωστος και άλλα. Όμως, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος είπαμε ότι οι όποιες διαφορές που είναι υπαρκτές να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συνέχισε.

«Αποτέλεσμα ήταν η κα Λουτ να αποτύχει υπό μια έννοια στο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, αλλά εκείνο που μαρτυρεί την αλήθεια των όσων λέγω ήτα η επιστολή που απέστειλε και στους δύο εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία και την αποφασιστικότητα να συμβάλουμε στο να συμφωνηθούν όροι αναφοράς.

Αυτό, το οποίο καταγράφεται αυτή τη στιγμή και που θα είναι την ερχόμενη βδομάδα στο επίκεντρο είναι η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ – ήδη ο κ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση χθες με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό και τη Συρία και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί οι όροι αναφοράς.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι εξίσου. Και θα είναι σαφής η θέση μου προς τον ΓΓ των ΗΕ. Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου. Και χαίρομαι να πω πως σε τούτο το σημείο ομόφωνη είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από την απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Έχουμε πει ότι για να αποδώσει ένας διάλογος απαιτείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων. Πώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;

Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος, και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, της ΑΟΖ του κάθε κράτους.

Κατά τη διάρκεια ερχόμενης βδομάδας θα έχω μια σειρά από επαφές με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών Μονίμων Μελών, αλλά και αξιωματούχους σωρείας άλλων χωρών, προκειμένου να μεταφέρουμε τα μηνύματα και την αποφασιστικότητα μας για μια νέα αρχή.

Μια αρχή που θα μας επιτρέψει επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, που θα επιτρέψει σε ένα κράτος να είναι λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι και βιώσιμο. Συνθήκες, οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να κτίσουμε αν δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτα και αδιανόητα.

Και θέλω να είμαι σαφής. Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα, εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό το οποίο αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ΄όλης της ύλης, σε όλους τους θεσμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και αλλού δεν είναι παρά εν τη ουσία δικαίωμα βέτο, δηλαδή η ισότιμη πολιτεία η οποία πληθυσμιακά είναι ολιγότερη – και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά μιλώ για το δικαίωμα που διεκδικούν – δεν μπορεί το 21.5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%. Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο. Πώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος, να είναι βιώσιμο όταν υπάρχει αξίωση για τόσα υπερβολικά προνόμια; Εδώ και 45 χρόνια έχουμε κάνει υποχωρήσεις που κρίθηκαν και απαράδεκτες προκειμένου επιτέλους να εξευρεθεί ο τρόπος επανένωσης της πατρίδας μας, απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα, απαλλαγής της από τις εγγυήσεις.

«Η Τουρκία συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας»

Δυστυχώς, εκείνη που συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας δεν ήταν άλλη από την Τουρκία που μέσα από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους επεδίωκε τον έλεγχο ολοκλήρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσου επεδίωκε αν και εφόσον κατ΄ευχή βρεθεί μια λύση που θα μας οδηγεί στο να συμβιώσουμε, να συγκυβερνήσουμε. Δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή, δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τους έχω πει κατ΄επανάληψη ότι μπορεί να έχετε τη θετική ψήφο, αλλά πότε να την ασκείται; Αν και εφόσον η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταχρώμενη του αριθμού προσπαθήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις που να ζημιώνουν είτε την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία είτε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Πού είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας; Και έχω προκαλέσει κατ΄επανάληψη και τον κ. Ακιντζί και τους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο να μου δώσουν ένα και μόνο παράδειγμα από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ όπου ισχύει κάτι ανάλογο. Δηλαδή η μια κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης. Πού είναι ο αλληλοσεβασμός; Πού είναι η πολιτική ισότητα;

Για αυτό και θέλω να είμαι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις μου. Επιδίωξη μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία. Με αυτά τα δεδομένα πάω στα ΗΕ αλλά δεν θα περιοριστώ στο να κάνω αναφορά στο τι επιθυμούμε. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και όχι μόνο θα καταγγείλουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε αυτές αναφέρονται σε πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές μέσα από τα στόματα είτε του Προέδρου της Τουρκίας είτε των Υπουργών του.

Εκφράζω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση μου για το έργο που επιτελεί η Ομοσπονδία και οι απόδημοι μας στο σύνολο τους. Οι νέοι μηχανισμοί που έχουν μπει μπροστά, η νέα προσπάθεια που καταβάλλεται και ιδιαίτερα η εμπλοκή των νέων μας δίνει μια ελπίδα, ότι μπορούμε να εργαστούμε συντονισμένα, μεθοδικά, με σημαντικές επιτυχίες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε εκείνα τα βήματα, παρακολουθώντας τις δράσεις και τα αποτελέσματα των δράσεων σας».

«Η επιστροφή από τη Νέα Υόρκη να είναι ακόμα περισσότερο γεμάτη ελπίδες»

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως «η επιστροφή από τη Νέα Υόρκη να είναι ακόμα περισσότερο γεμάτη ελπίδες από ό,τι η μετάβαση».

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. κ. Νικήτας και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ κ. Χρίστος Καραολής, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία του απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού για επανένωση της Κύπρου και για τερματισμό της κατοχής.

Σημείωσαν, επίσης, τις προσπάθειες και τις συντονισμένες ενέργειες των αποδήμων Κυπρίων στο ΗΒ προς την Κυβέρνηση της χώρας με τις οποίες ζητούν να συμβάλει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, σε λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να συμβάλει στην κατάργηση των εγγυήσεων, να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και για αποχώρηση τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε στην εκδήλωση η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ Ανδρέας Κακουρής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.





Ετικέτες: ΕΛΛΑΔΑΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣΚύπροςΜήνυμαΤουρκία
Share29Tweet18ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

Τα Θαυμάσια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Επόμενο άρθρο

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΠΕΚΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ´ ΟΙΚΟΝ : Όλα τα ΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ LIVE: Πλατφόρμα επιστροφής εισφορών, αναδρομικά  92,6 εκατ. ευρώ και συντάξεις 774 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!

από Γιώργος Θεοχάρης
16/06/2025 | 14:02

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Επιστρέφονται οι εισφορές στους εργαζόμενους συνταξιούχους – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι-Ανοίγει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr,...

ΑΓΡΟΤΕΣ προσοχή!Ξεπερνούν τα 360 εκατ. ευρώ οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ– Προειδοποίηση για απώλειες ενισχύσεων λόγω λαθών στις δηλώσεις 2025

από Γιώργος Θεοχάρης
16/06/2025 | 12:02

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με το βλέμμα στραμμένο στα τέλη Ιουνίου, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα περιμένουν να δουν στους...

Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Δεν είναι η σάρκα και το αίμα, αλλά η καρδιά που κάνει πατέρες και γιους»

από Newsroom
16/06/2025 | 10:30

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μοιράστηκε ένα συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη Γιορτή...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  στο Google News

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 136k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Uncategorized

16 Ιουνίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός Επίσκοπος

από Newsroom
16 Ιουνίου, 2025

Γιορτή σήμερα: Τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος του Επισκόπου και Θαυματουργού τιμά σήμερα, 16 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος...

Περισσότερα

Άγιος Παΐσιος: Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος

16 Ιουνίου, 2025

Μονή Σινά: Σχέδιο συμβιβασμού Αθήνας – Καΐρου για την Ιδιοκτησία- Δίνουν 50 ακίνητα! Όσα αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές στο vimaorthodoxias.gr

16 Ιουνίου, 2025

Προσευχή για Υγεία

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΛΒΕΤΙΑ – Νέος Επίσκοπος Τυάνων: Η συγκινητική χειροτονία του Θεοφιλεστάτου κ. Φανουρίου στο Ορθόδοξο Κέντρο Σαμπεζύ

16 Ιουνίου, 2025

Τι έγινε ξαφνικά και η Εκκλησία αποδέχτηκε τον Προσωπικό Αριθμό – Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο, όχι αριθμός

14 Ιουνίου, 2025

Προσευχή για ύπνο (Αγίου Εφραίμ του Σύρου)

4 Ιανουαρίου, 2021

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Μην παραβλέπεις τη συνείδηση σου!

16 Ιουνίου, 2025

Λαμπρή υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς Χειρός του Αγίου Νεκταρίου στον Ναό Αγίας Τριάδος Περιστερίου

16 Ιουνίου, 2025

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • 17 Ιουνίου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ
  • Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Μην παραβλέπεις τη συνείδηση σου!
  • Λαμπρή εορτή των Αγίων Πάντων στα Ιεροσόλυμα
  • Τεσσαρακονθήμερο μνήμοσυνο του ιερέως Μιχαήλ Θαλασσινού στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης
  • Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 17 Ιουνίου 2025 – Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ
  • ΕΚΤΑΚΤΗ ενημέρωση: Ο Νετανιάχου καλεί τους πολίτες της Τεχεράνης να την εγκαταλείψουν – «Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο της χώρο»
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist