Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, εορτή του προφήτου Μωϋσέως, πανηγύρισε ο ομώνυμος ιδρυματικός ναός του «Σιναϊτικού Κέντρου Μελετών» του Ιδρύματος Όρους Σινά (ΙΟΣ) στην Τραγάνα Αταλάντης.
Το Ίδρυμα Όρους Σινά, υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, αποτελεί ένα πολιτιστικό alter ego της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Ελλάδα, για την διεθνή επιστημονική μελέτη και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών, για τους οποίους είναι γνωστή διεθνώς η παλαίφατη Μονή της Σιναϊτικής ερήμου.
Της πανηγύρεως του ναού, με ευλογία του επιχωρίου αρχιερέως μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου (θερμού συμπαραστάτου του Κέντρου, ο οποίος όμως εκτάκτως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), προεξήρχαν ο πολιός Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός, καθηγούμενος της Μονής Σινά και ιδρυτής του Κέντρου, και ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος (Εκκλησία της Αλβανίας), παλαιός Σιναΐτης μοναχός και μάλιστα βιβλιοθηκάριος της φημισμένης Σιναϊτικής Βιβλιοθήκης.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο εντιμώτατος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ε. Καραΐσκος, ο δραστήριος δήμαρχος Λοκρών και ενεργό μέλος ΔΣ του ΙΟΣ κ. Ν. Λιόλιος, και ο νομικός και τ. Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος, παλαιός φίλος αλλά και στενός συμπαραστάτης του Σινά και του Ιδρύματος, ο οποίος είχε μάλιστα την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει το εορταστικό γεύμα της πανηγύρεως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο κ. Μπαλτάκος ανέγνωσε το ”Πάτερ Ημών ” κι ο κ. Καραϊσκος το ”Πιστεύω ”
Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει τον μεγάλο θεόπτη Μωϋσή, στον μοναδικό αυτό ναό που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του στον ελλαδικό χώρο. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, πρόκειται για μια κορυφαία αλλά «αδικημένη» από εορτολογική άποψη αγία μορφή της Εκκλησίας, μολονότι είναι ο μόνος για τον οποίο ακούστηκε από το στόμα του Θεού «εὕρηκας χάριν ἐνώπιον ἐμοῦ, καὶ οἷδά σε παρὰ πάντας», και ο οποίος ομίλησε με τον Θεό «ἐνώπιος ἐνωπίῳ, ὡς εἴ τις λαλήσει πρὸς τὸν ἑαυτοῦ φίλον» όχι μόνο στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και κατά την Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ.
Σιναϊτες και Φθιωτοί κληρικοί, προσκυνητές του Σινά από όλη την Ελλάδα, καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που συμπαρίστανται στο έργο ανάδειξης της πνευματικής σιναϊτικής κληρονομιάς αλλά και στις δράσεις φιλανθρωπίας και παροχής υγειονομικής περίθαλψης εκ μέρους της Μονής στους Βεδουίνους της σιναϊτικής ερήμου, έδωσαν στην πανήγυρη μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Την ατμόσφαιρα αυτή έκανε πιο θερμή η ολοπρόθυμη διακονία των Φθιωτών φίλων της Μονής, που δεν εφείσθησαν κόπων για την ετοιμασία της πανηγύρεως και την υποδοχή των προσκυνητών.
Ο ιδρυματικός ναός του Προφήτου Μωϋσέως με τα παρεκκλήσιά του, όπου φυλάσσεται και τμήμα των λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, εξυπηρετείται από Σιναΐτη ιερομόναχο και λειτουργεί κανονικά, είναι δε εύκολα προσβάσιμος στους προσκυνητές, καθώς δεσπόζει στην κορυφή λόφου και σε μικρή απόσταση από την Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των διοδίων της Τραγάνας. Τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Όρους Σινά, βρίσκονται στην Αθήνα, στο Σιναϊτικό Μετόχιο (Δορυλαίου 26, Πλατεία Μαβίλη), όπου μπορεί κανείς να αποταθεί για περισσότερες πληροφορίες (τηλ. 210-6454923, διαδικτυακός τόπος: www. sinaimonastery.com).