Το Μουσείο Γκέτι μας επιστρέφει ελληνική εικόνα του 12ου αιώνα

Loading...


Το Μουσείο Γκέτι ανακοίνωσε πως οικειοθελώς θα επιστρέψει ένα βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναφέρεται σε εικόνες από τη Καινή Διαθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου αφού πριν από περίπου 50 χρόνια δόθηκε στο μουσείο παράνομα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από του Μουσείο Γκέτι, που δόθηκε τη Δευτέρα, το μουσείο απέκτησε το χειρόγραφο το 1983 ως μέρος μιας «μεγάλης, νόμιμης» συλλογής.

Τώρα το χειρόγραφο βρίσκεται στο Μουσείο Γκέτι ως μέρος της συλλογής «Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Απεικόνιση σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι». Έχει παρουσιαστεί σε 14 εκθέσεις στο συγκεκριμένο μουσείο. Έχει επίσης παραχωρηθεί και στο Μetropolitan Μuseum of Αrt της Νέας Υόρκης το 1977 για την έκθεση «Η δόξα του Βυζαντίου».

Σύμφωνα με το Μουσείο Γκέτι διεξήχθη έρευνα μαζί με το Ελληνικό Μουσείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Βασισμένοι στις νεότερες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσα από την έρευνα, το μουσείο αποφάσισε ότι το σωστό είναι να επιστρέψει το χειρόγραφο στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου από το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια,» είπε ο Timothy Potts, ο διευθυντής του Μουσείου