Το αρχείο Φώτη Κόντογλου στο Βυζαντινό Μουσείο

Loading...


Υποδέχεται μία δωρεά, ένα απόκτημα μεγάλης ιστορικής βαρύτητας από έναν σημαντικό έλληνα καλλιτέχνη.

Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με το Βυζαντινό μουσείο ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 1930, όταν ο καλλιτέχνης συνεργαζόταν με το Μουσείο ως συντηρητής ζωγράφος όπου και φιλοτέχνησε μία σειρά αντιγράφων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. 

Σημαντικός καλλιτέχνης-μελετητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης, ο Κόντογλου κατάφερε όχι απλά να μελετήσει τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και να εφαρμόσει στο έργο του το βυζαντινό ιδίωμα.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν ανακοινώθηκε μία σημαντική προσφορά προς το μουσείο, η δωρεά του αρχείου του καλλιτέχνη που εμπεριέχει δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, προσχέδια, ημερολογιακές σημειώσεις κ.ά.

Το αρχείο αυτό αφού διατηρήθηκε από τις οικογένειες Κόντογλου και Μαρτίνου, σήμερα περνάει στα χέρια του Βυζαντινού Μουσείου ως ένα απόκτημα μεγάλης ιστορικής βαρύτητας για την πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στον 20ό αιώνα και μια σημαντική παρακαταθήκη για το ίδιο το μουσείο.

KON2.jpg
KON3.jpg
KON4.jpg
KON5.jpg
KON6.jpg