Τα… έψαλε στην Πρόεδρο της Βουλής και άλλους πολιτικούς ο Μητροπολίτης Γόρτυνος

Loading...


Την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.Ιερεμία προκάλεσε η αργοπορία αρκετών πολιτικών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος θα τελούσε το Μνημόσυνο των 212 πατριωτών των φονευθέντων υπό των βαρβάρων κατακτητών.

Με τα μεγάλης έκπληξης όμως, ο Σεβασμιώτατος πρόσεξε πως οι πολιτικοί που θα έδιναν το παρών δεν είχαν προσέλθει μέχρι και τις 10:00, οπότε ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει το μνημόσυνο. Μεταξύ των επισήμων ήταν και η νέα Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επίσης ήταν μεταξύ αυτών που άργησαν και δεν έδωσαν το παρών στη Θεία Λειτουργία.

Παρά τον αργό ρυθμό και τις διπλές ευχές που ειπώθηκαν στο Μνημόσυνο, ακόμη δεν είχαν εμφανιστεί οι επίσημοι και ήλθαν πιά όταν είχε τελειώσει το Μνημόσυνο. Σ᾽ αυτούς που προσήλθαν μετά το Μνημόσυνο, ο κ. Ιερεμίας τους είπε τα εξής: «Τετιμημένοι άρχοντες, σας βλέπουμε με τιμή και με σεβασμό, αλλά ως Επίσκοπος της επαρχίας αυτής έχω να σας πω με πόνο το εξής: Είστε παραβάτες του προγράμματός σας! Καθορίσατε το Μνημόσυνο ώρα 10:00, εμείς αρχίσαμε μετά τις 10:00, λέγαμε αργά την Ακολουθία, και όμως ήλθατε μετά το πέρας του Μνημοσύνου. Θα έλεγα ότι έπρεπε να έλθετε και πολύ πριν από το Μνημόσυνο, για να λειτουργηθείτε. Κυριακή σήμερα, που λειτουργηθήκατε σείς οι άρχοντές μας; Αλειτούργητοι άρχοντες; Tι προκοπή να δούμε τότε με αλειτούργητους άρχοντες; Τι κακό είναι αυτό που συμβαίνει με σας τους επισήμους; Έχουμε επίσημες εορτές και έρχεστε μετά-μετά την Λειτουργία, στην Δοξολογία μόνο. Δεν είναι η Λειτουργία, κύριοι Επίσημοι, για τον αφελή λαό. Η Λειτουργία είναι αναγκαία προπαντός για σας, για να λάβετε την ευλογία του Θεού, για να κυβερνήσετε σωστά τον ματωμένο και αγιασμένο αυτό τόπο της πατρίδας μας».

Τα λόγια αυτά ενόχλησαν αρκετούς επισήμους που αποχώρησαν νιώθοντας προσβεβλημένοι και μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Βουλής. Κάποιος από τους… αργοπορημένους, είπε: «μετά από αυτά που ειπώθηκαν, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε και αποχωρούμε».

Έγινε και η για δεύτερη φορά επιμνημόσυνη δέηση και στο τέλος της δευτέρας αυτής δεήσεως ο δεσπότης Ιερεμίας είπε πάλι τα εξής στους εναπομείναντες άρχοντες, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης: «Τίμιοι άρχοντες, έχω την συνήθεια, όταν στενοχωρώ και προσβάλλω κάποιον να του ζητάω συγγνώμην στα γόνατα. Σήμερα όμως για τα όσα είπα δεν ζητώ συγγνώμην, αλλά αντίθετα ευχαριστώ τον Χριστό και την Παναγιά μου, που μου έδωσαν την δύναμη να σας πω αυτά που σας είπα. Μα τι κακό επί τέλους είναι αυτό με σας! Επίσημες μέρες, όπως του Ευαγγελισμού, για παράδειγμα, να μένετε αλειτούργητοι και να έρχεστε στην Δοξολογία μόνο. Σήμερα Κυριακή ημέρα δεν λειτουργηθήκατε. Ήλθατε για το Μνημόσυνο, αλλά και πολύ-πολύ μετά από την καθορισθείσα ώρα του Μνημοσύνου. Δεν μετανοώ για όσα σας είπα. Μού έδωσε ο Χριστός και η Παναγία την δύναμη να σας τα πω. Κύριε Περιφερειάρχα, αυτά τα χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Εκκλησία πρέπει να φανεί ότι είναι δυναμική και να ελέγχει τους παραβάτες, οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί. Εμείς οι Επίσκοποι πρέπει να είμαστε δυναμικοί και ηρωικοί, όπως οι άγιοι Πατέρες, μη φοβούμενοι την κοσμική εξουσία. Πάνω απ᾽ όλα η Εκκλησία του Χριστού».Ετικέτες