Συνάντηση ΠΕΘ με τους Υφυπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων Κων. Κουκοδήμο και Αλ. Δερμεντζόπουλο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θωμάς Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ειδικός Γραμματέας, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Πειραιώς, Δ΄ Αθηνών και Κυκλάδων, κ. Ευάγγελος Πονηρός, Κοσμήτορας, ο κ. Αντώνιος Τοκατλίδης, Μέλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ηρακλής Ρεράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ, συναντήθηκαν με τους Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο και κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο στα Γραφεία τους στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι δύο Υφυπουργοί συνεχάρησαν το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την ανάληψη των καθηκόντων του και το ΔΣ ευχήθηκε αντίστοιχα στους Υφυπουργούς επιτυχή, γόνιμη και δημιουργική θητεία στο Υπουργείο τους.

Στη συνέχεια, το ΔΣ της ΠΕΘ εξέθεσε στους κ.κ. Υφυπουργούς, όλες τις εκκρεμότητες γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών και όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Θεολόγων καθηγητών, καταθέτοντάς τους πλήρες και τεκμηριωμένο Υπόμνημα με τις θέσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΠΕΘ προς την Πολιτεία.

Οι δύο Υφυπουργοί αφού άκουσαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των μελών της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ, υπογράμμισαν με έμφαση τον σπουδαίο ρόλο που έχει σήμερα στην πολύπλευρη παιδεία των νέων μας το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγώνες που δίνει η ΠΕΘ, τόσο για τη διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όσο και για το δίκαιο των αιτημάτων της που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Θεολόγων καθηγητών. Τόνισε μάλιστα εμφαντικά, πως το έργο αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία, διότι, πέρα από την συμβολή που έχει στις πνευματικές και υπαρξιακές αναζητήσεις των μαθητών, ταυτόχρονα, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, λειτουργεί επικουρικά και στην αρμονική και εύρυθμη λειτουργία των θεσμών του κράτους και της κοινωνίας συνολικά. Υποσχέθηκε ακόμη, ότι θα σταθεί έμπρακτα αλληλέγγυος, σε αυτό το έργο της ΠΕΘ, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες για την προώθηση και επίλυση θεμάτων επειγόντων, όπως αυτών του νέου πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών, των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, των Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ αλλά και του διορισμού Θεολόγων στα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

Ο Υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος έδειξε επίσης, ζωηρό ενδιαφέρον να πληροφορηθεί: α) για το θέμα που έχει προκύψει ως μη όφειλε, του νέου πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο η ΠΕΘ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο και β) για το θέμα των Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Η αντιπροσωπείας της ΠΕΘ έθεσε μετ΄ επιτάσεως στον κ. Υφυπουργό και το θέμα της επαναφοράς της (1) μίας ώρας διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Δ΄ τάξη του Εσπερινού Λυκείου, η οποία αφαιρέθηκε, με πρόσφατη δική του απόφαση. Ο κ. Δερμεντζόπουλος υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Ακόμη, ο κ. Υφυπουργός, δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία οριστικής διευθέτησης του θέματος των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τέλος, το ΔΣ της ΠΕΘ ευχαρίστησε τους δύο Υφυπουργούς τόσο για τη συνάντηση και την συναντίληψή τους όσο και για τη διάθεσή τους να συμβάλουν στη διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν στην κατά το Σύνταγμα ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών της χώρας.

 Ετικέτες