«Πράσινο φως» από το Eurogroup για νέο μνημόνιο

Loading...


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη των συνομιλιών για τη χορήγηση τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από την Βουλή των Ελλήνων.

«Αποφασίσαμε σήμερα να χορηγήσουμε επί της αρχής στην Ελλάδα οικονομική στήριξη διάρκειας τριών ετών» αναφέρουν οι υπουργοί στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης την υιοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

Επί τη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, που διαπίστωσαν ότι οι αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες μέτρων έγκαιρα και με ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του νόμου που υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φτάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε μια τριετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, που υπόκειται στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και την επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, οι θεσμοί θα αναλάβουν την αποστολή να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου όπως προβλέπει η ανακοίνωση της Συνόδου και να επικαιροποιήσουν την νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης.Ετικέτες