Ο φόβος σκιάζει τα έρμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Loading...


Της Μαρίας Γιαχνάκη/briefingnews.gr

Μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Παρίσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από πολλά χρόνια οι Ευρωπαίοι, αισθάνονται πάνω από τα κεφάλια τους μια πραγματική απειλή ,για την σταθερότητά τους αλλά κυρίως για την ειρήνη στην Ήπειρο.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δήλωση του Ζοζέ  Μανουέλ Μπαρόζο για την βαριά σκιά που κάνει βόλτες πάνω από τα κεφάλια τους.

Βέβαια κάποιες σπασμωδικές κινήσεις ίσως εκβιασμού γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό ενδεχομένως δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία 18 ατόμων ύποπτων για την διασπάθιση χρήματος της Ουκρανίας μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς.

Σήμερα πάντως θα υπάρξει εκ νέου  συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας στη Νέα Υόρκη με θέμα την ουκρανική κρίση και να τονίσουμε ότι είναι η τέταρτη κατά σειρά που γίνεται από την περασμένη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες μάλιστα από αυτές τις συνεδριάσεις μιλούσαν για διπλωματικούς διαλόγους που δεν έπιασαν τόπο παρόλο που η Ρωσία πιέστηκε πολύ από τα μέλη του συμβουλίου αλλά δεν άλλαξε θέση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση. Το γεγονός αυτό είναι που δένει τα χέρια των υπόλοιπων μελών .

Παρόλα αυτά Σεργκέι, Λαβρόφ ,αναμένεται να έχουν  σήμερα νέα συνάντηση  στη Ρώμη για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε βέβαια ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες». Μάλιστα άφησε ένα παραθυράκι ελπίδας , διπλωματικό θα λέγαμε ότι έχουν πέσει κάποιες ιδέες στο τραπέζι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και θα τις συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Και βέβαια μετά τον κακό χαρακτηρισμό της Μέρκελ στον Ομπάμα ότι «ο Πούτιν ζει στον κόσμο του», τηλεφώνησε η ίδια πάλι στον Πούτιν και συζήτησε μαζί του τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία και τώρα αναμένουμε.

Πάντως ο πόλεμος που όλοι περιμένανε  όχι μόνο δεν άργησε μια μέρα αλλά φαίνεται από τον διπλωματικό πυρετό να θέλουν να τον αποφύγουν όπως «ο έξω από δω»  το λιβάνι…Ετικέτες